- 1 kg liszt
- 1 csomag élesztő
- 1 csipet cukor
- 1,1/2 dl tej
- 1 teáskanál só
- 10 dkg eritrit /cukor,ki mit használ
- 1/2 kg margarin/vaj
- 2 tojássárgája
- 2 tojásfehérje a tészta tetejének kenésére
- 2 doboz kicsi tejföl
Az élesztőt a langyos tejjel, csipet cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal/vajjal jól összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, a sót, eritritet /cukrot, a 2 tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Az egészet jól összedolgozzuk, majd 1 óráig kelesztjük. (meleg helyen elég 1/2 óra)
Ha megkelt, elnyújtjuk 1/2 cm vastagságúra, tetszés szerinti alakra, formára vágjuk és bármilyen töltelékkel megtölthetjük. Én téglalap alakúra vágtam és lekvárral, illetve túróval töltöttem. Ebből az adagból 18 db lekváros bukta és 30 db túrós béles lett. A tetejét a tojások fehérjével lekenjük, majd újból kelesztjük 1/2 óráig 175 °C-on szép pirosra sütjük, körülbelül 40 perc alatt.
Vinczéné Kata receptje.