A tésztához:
- 8 tojás
- 8 evőkanál kristálycukor
- 8 evőkanál langyos víz
- 8 evőkanál finom- vagy rétesliszt
- 1 evőkanál kakaópor
- 1 csomag sütőpor
A habtésztához:
- 5 tojásfehérje
- 25 dkg porcukor
A karamellkrémhez:
- 30 dkg porcukor
- 2,5 dl habtejszín
- 3 dl tej
- 5 tojássárgája
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 30 dkg vaj
A tésztához a tojások fehérjéit kemény habbá verjük, a vége felé a cukrot kanalanként beleszórjuk. Egyesével beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd kanalanként a vizet is. A lisztet a kakaóporral és a sütőporral összeforgatjuk, majd szitálva, széles mozdulatokkal az előzőekbe forgatjuk. Két sütőpapírral bélelt tepsire 35 × 25 cm-es lapokat kenünk ki belőle. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180°C; légkeveréses sütőben 165°C) 16-18 percig sütjük.
A habtésztához vízgőz felett a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük és a habot kettéosztjuk. Két egyforma nagyságú, sütőpapírral bélelt tepsiben 100°C-on 1 órán át szárítjuk. Ekkor a sütő ajtaját résnyire kinyitjuk, a habtésztát így hagyjuk langyosra hűlni, majd a sütőpapírról leválasztjuk. A felső fele maradjon alul, míg a tésztákat nem állítjuk össze.
A karamellkrémhez a porcukrot egy lábasban világosbarnára karamellizáljuk, a tejszínt ráöntjük, és kis lángon forraljuk, míg a karamell teljesen fel nem oldódik benne. A tejben simára keverjük a tojássárgákat és a pudingporokat. A cukros tejszínhez öntjük, és kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. A tűzről levesszük, a kockákra vágott hideg vajat hozzáadjuk, és többször belekeverve hűlni hagyjuk. Jól kihabosítjuk és hűtőbe tesszük dermedni.
A sütemény összeállításához a krémet 4 részre osztjuk. A kakaós lapot megkenjük krémmel,rá az egyik habcsók lap, rá krém, majd a második habcsók lap, újra krém és végül befedjük a második kakaós lappal. A sütemény tetejét a megmaradt 1/4 krémmel egyenletesen lekenjük és villával cifrázzuk. Szeletekre vagy kockákra vágjuk.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!