A tésztához:
- 9 tojás
- 18 dkg porcukor
- 18 dkg liszt
- 6 g sütőpor
A krémhez:
- 2 csomag tejszínízű pudingpor
- 6 dl tej
- 15 dkg porcukor
- 30 dkg vaj
- 15 dkg étcsokoládé
A karamellhez:
- 25 dkg kristálycukor
- 2 dl víz
A karamellhez a cukrot megpirítjuk (karamellizáljuk, majd amikor szép barnás a színe, felöntjük kb. 2 dl vízzel és hagyjuk lassan forrni. Addig kevergetjük, míg a karamell elolvad. Hagyjuk elforrni annyira, hogy ha kihűl, nyúlósnak kell lennie.
A tésztához a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Egy 40 × 30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral.
Az első tésztához 6 tojásból, 12 porcukorból, 12 dkg lisztből és 1/2 mokkáskanál sütőporból hagyományos módon elkészítjük a piskótalapnak valót (tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet) és kétfelé osztjuk. Az így elkészült masszát két 30 × 40 cm-es, sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlapra osztjuk el, és 180°C-ra előmelegített sütőben készre sütjük. Amikor megsültek a lapok, leszedjük a sütőpapírt és mindkét lapot kettévágjuk. Így lesz 4 tésztalapunk.
Még egy keverés, vagyis a második tésztához a megmaradt 3 tojás, 6 dkg porcukor, 6 dkg liszt és pici sütőpor kell, ezt is ugyanúgy készítjük el, de már csak 1 nagy tepsin sütjük meg. Ha kihűlt, kettévágjuk. Összesen 6 piskótalapunk lesz.
A krémhez a pudingporokat a cukorral és a tejjel simára keverjük, sűrűre felfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A kihabosított vajhoz hozzáadagoljuk a kihűlt pudingot és a karamellt, jó habosra kikeverjük, majd a piskótacsíkokat egymás után megtöltjük. Olvasztott csokival minden sort meglocsolunk. A torta oldalát és tetejét is lekenjük a krémmel, olvasztott csokival csurgatjuk le, majd díszítjük ízlés szerint.
Ha valakinek macerás a karamell készítése, ajánlom, hogy készítse karamellás pudinggal. 2 kilós torta lett és nagyon fincsi! 🙂
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.