A tésztához:
- 45 dkg tehéntúró
- 2 tojás
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kávéskanál sütőpor
Az öntethez:
- 2,5 dl tejföl
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2-3 evőkanál folyékonyabb dzsem vagy íz, ízlés szerint, ki mit szeret
A hozzávalókat összedolgozzuk, enyhén ragacsos tésztát fogunk kapni. Lisztezett deszkára tesszük, ellapítjuk. 8 cm-es átmérőjű fánkszaggatóval kiszúrjuk. A közepét kicsi kiszúróval szúrjuk ki. 7 db fánkunk lesz. 3-4 dl étolajat felmelegítünk, lassú tűznél kisütjük. Közben a fánkokat, kalapokat megfordítjuk. Ne tegyünk sokat egyszerre az étolajba, mert a fánkok megnőnek. Papírtörlőre szedjük.
Tálaláshoz a tejfölt a vaníliás cukorral krémesre keverjük. Egy tányérra helyezzük a nagyobb fánkot, lecsurgatjuk a vaníliás tejföllel, majd a meggyízzel. Rátesszük a kalapot. Kicsit meghintjük porcukorral. Nagyon-nagyon finom, gyors desszert.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!