A múlt heti nagy sütizés után hétvégére egy gyorsan elkészíthető, egyszerű, de nagyon fincsi kis sütikét választottam. Mert süti nélkül nem élet az élet ugyebár… 😉
A tésztához:
- 2 × 4 tojás
- 2 × 4 evőkanál cukor
- 2 × 3 evőkanál liszt
- 2 × 2 evőkanál kakaópor
- 2 × 1/2 csomag sütőpor
A grízkrémhez:
- 7,5 dl tej
- 6 púpozott evőkanál búzadara
- 5 dkg kristálycukor
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 20 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja
Szükséges még:
- sárgabaracklekvár
- kakaópor
- 2 csipet fahéj (el is hagyható, ha valaki nem szereti)
A piskóta hozzávalóiból két kakaós piskótalapot sütünk (ha valaki ügyes és szépen el tudja vágni a lapot, megsütheti egyben is a piskótát).
A krémhez a tejet a 5 dkg cukorral, vaníliás cukorral felforraljuk, majd alacsonyabb lángon, folytonosan kevergetve hozzáadjuk a búzadarát és addig főzzük, míg besűrűsödik. Ezután levesszük a tűzről és langyosra hűtjük. Közben a vajat a porcukorral jól kikeverjük és eldolgozzuk benne a tejbedarát, valamint a citrom héját is belereszeljük.
Az egyik kakaós piskótalapot vékonyan megkenjük sárgabaracklekvárral, erre kerül a grízes krém kb. 2/3 része. A másik piskótalapot is megkenjük lekvárral, majd a lekváros felével a grízes krémre borítjuk, kissé rányomkodjuk. A piskótalap tetejére a maradék grízes krém kerül, amit a fahéjas kakaóporral szórunk meg. Egy-két óra hűtés után kockákra vágva kínáljuk.
Boribonka receptje.