Tészta:
- 8 tojás
- 160 g cukor
- 200 g liszt
- 2 csapott teáskanál sütőpor
Krém:
- 3 dl tej
- 1 dl rum
- 10 dkg mazsola
- 15 dkg cukrozott citrom- és narancshéj, illetve cseresznye vegyesen
- 20 dkg cukor
- 1/2 citrom héja
- 1 vaníliarúd
- 15 g zselatin
- 5 tojássárgája
- 1/2 csomag vaníliás pudingpor
- 4 dl habtejszín
Díszítés:
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dl habtejszín
- 10 dkg pirított mandulaforgács
- 10 dkg színes zselés cukorka
- 1 csoki nyuszika
A piskótához a tojásfehérjéket a cukorral keményre felverjük, majd hozzáadjuk a tojássárgákat, és jól kidolgozzuk. A lisztet a sütőporral összekeverjük, majd a masszába óvatosan belekeverjük. Egy 24 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és 180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Amikor kihűlt, 3 lapra vágjuk.
A krémhez a mazsolát és a cukrozott gyümölcsöket apróra vágjuk, és rumba áztatjuk. A vaníliakrémhez 2 dl tejet felforralunk a cukorral, a citromhéjjal és vaníliarúd kikapart belsejével. Fedő alatt pihentetjük. A zselatint 1 dl vízbe beáztatjuk. A tojássárgákat elkeverjük a cukorral, az 1 dl tejjel, a pudingporral, és hozzászűrjük a vaníliás tejet. Vízgőz felett sűrű krémmé főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a megpuhult zselatint, olvadásig kevergetjük, és hagyjuk kihűlni. A 4 dl tejszínt kemény habbá verjük, és a krémhez keverjük. Betöltjük a lapokat. Az alsó lapra a krém 1/3 részét simítjuk, megszórjuk a gyümölcsök felével, rátesszük a második lapot, megkenjük a krémmel, a maradék gyümölcs is rákerül, végül befedjük a harmadik lappal és a maradék krémmel. Hűtőbe tesszük 12 órára.
A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük. Feléből habrózsát nyomunk a tortára, a másik részéből a torta oldalát és tetejét vonjuk be. Pirított mandulaforgáccsal díszítjük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!
Gerse Imráné mondta
Szeretném, ha küldenétek nekem egy jó diós és mákos kalács receptjét.
Előre is köszönöm. Katalin Gerséné