A piskótához:
- 12 tojás
- 24 dkg cukor
- 16 dkg liszt
- 8 dkg darált dió
- fél citrom
A krémhez:
- 45 dkg cukor
- 2 dl víz
- 5 tojássárga
- 40 dkg margarin
- 3 dkg vaníliás cukor
A rumos cukorsziruphoz:
- 2 dl víz
- 10 dkg cukor
- 2 dl rum
A csokoládészószhoz:
- 4 dl víz
- 20 dkg cukor
- 5 dkg kakaópor
- 10 dkg csokoládé
- 1 dl rum
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat kikeverjük a cukorral, belereszeljük a citrom héját. A lisztet elkeverjük a darált dióval. A felvert tojásfehérjéket és a diós lisztet felváltva hozzákeverjük a sárgájához, majd kikent, lisztezett, kb. 40 × 28 cm-es és 5 cm magas falú tepsiben megsütjük.
A krémhez a cukrot 2 dl vízben feloldjuk, felforraljuk, majd langyosra hűtjük és habosra kavarjuk 5 tojássárgájával, 40 dkg margarinnal és 3 dkg vaníliás cukorral.
A rumos cukorsziruphoz 10 dkg cukrot 2 dl vízzel felforralunk, majd levesszük a tűzről és hozzáöntjük a rumot. A tésztát 3 lapra vágjuk, a lapokat meglocsoljuk a rumos sziruppal, majd megtöltjük a krémmel.
A csokoládészószhoz 4 dl vizet felforralunk, hozzáadunk 20 dkg kristálycukrot, 5 dkg kakaóport és 10 dkg csokoládét, majd amikor már minden felolvadt, még 1 dl rumot adunk hozzá. A kockákra vágott tésztát tányérra rakjuk, csokoládészósszal leöntve, tejszínhabbal és olvasztott csokoládéval díszítve tálaljuk.
Megjegyzés:
Lehet kettőbe is vágni a piskótát (három lap helyett), akkor kisebb adag krémet kell készíteni.
Czine Zsuzsanna receptje.