A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 1 tojás
- kb. 3, 5 dl langyos tej
- csipet só
- 1 evőkanál cukor
A lapok kenéséhez:
- 10 dkg zsír
- 1 evőkanál ecet
A töltelékhez:
- 40 dkg otelló szőlő
- 400 g tehéntúró
- 3 tojás
- 40 g lágy vaj
- 100 g tejföl
- 80 g kristálycukor
- 1 csipet só
- 7, 5 dkg finomliszt
A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrtam. 7 egyforma cipóra osztottam.
A zsírba kevertem az ecetet. A cipókat egyesével kb. tányér nagyságúra nyújtottam. Az első tésztát megkentem az ecetes zsírral, erre borítottam a második tésztát, azt is megkentem, erre jött a harmadik, negyedik, stb. Az utolsó tészta tetejét nem kell megkenni. Egy nagyobb langyos tállal leborítottam és egy órán át hagytam pihenni. Ezalatt elkészítettem a töltelékeket.
40 g vajat és a túrót habosra kevertem, egyenként beledolgoztam a tojás sárgákat, aztán a tejfölt. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval, majd az apránként beleszórt kristálycukorral kemény habbá vertem, és a liszttel felváltva összeforgattam a túrókrémmel.
Az ebédlőasztalt leterítettem egy abrosszal, meghintettem liszttel. Közepére tettem a pihentetett tésztát és óvatosan húzni kezdtem. Körbe-körbe jártam az asztalt, közben a tészta alá nyúltam a kézfejemmel és óvatosan húzkodtam egészen vékonyra. Mire készen lett teljesen beborította az asztalt. A lelógó szélét levágtam. A túrókrémet rákentem, majd megszórtam szőlővel. Abrosz segítségével a tészta közepéig hajtottam. Két rúdba vágtam és a sütőpapírral bélelt tepsibe emeltem. A megmaradt részt is felhajtottam, ketté vágtam és a tepsibe tettem. Vékonyan étolajjal lekentem a tetejét.
210 °C-ra melegített sütőben 25 perc alatt pirosra sütöttem. Egy kicsit hűlt, megszórtam porcukorral és kissé rézsútos szeletekre vágtam.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!