- 60 dkg liszt
- 25 g friss élesztő
- 10 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 5 dkg olvasztott vaj vagy zsír
- 1 tojássárgája
- csipet só
- 2 evőkanál keserű kakaópor
- piros ételszínező ( por vagy zselé )
- 5 dkg mazsola
- kb 3 dl langyos tej1 tojás – a kenéshez
Az élesztőt 1 dl tej és 1 teáskanál cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót a porcukrot, a vaníliás cukrot, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojássárgáját, az olvasztott vajat és a tejet. Azután alaposan kidagasztjuk, majd a tésztát három részre osztjuk. Az egyik rész tésztába belegyúrjuk a kevés vízzel elkevert kakaóport, a másikba az ételszínezőt. A tésztagombócokat letakarva a duplájára kelesztjük, majd mindhárom tésztát kb 30 x 35 cm – es téglalap alakúra kinyújtjuk.
A natur tésztára ráfektetjük a pirosat, megszórjuk mazsolával, majd erre fektetjük a kakaós tésztát. Sodrófával átsodorjuk és feltekerjük mint a bejglit. A tésztarudat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, lekenjük enyhén felvert tojással és még 30 percig kelesztjük. Sütés előtt a kalácsot egy hústűvel pár helyen megszurkáljuk és 175 °C – ra melegített sütőben, kb 35 – 40 percig sütjük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!