- 3 tojás
- 200 g cukor
- 50 ml tej
- 200 g liszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 50 ml olaj
- 10 g kakaópor
- 2 evőkanál tej
- piros ételszínezék
Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra. Vajazzuk, lisztezzük ki a sütőformát vagy béleljük ki sütőpapírral.Válasszuk szét a tojásokat. A tojások sárgáját verjük habosra 100 g cukorral, majd óvatosan adjuk hozzá a tejet. A sütőporral elkevert lisztet szitáljuk bele a felhabosított tojások sárgájához, majd adjuk hozzá az olajat és alaposan keverjük össze. Verjük fel a fehérjét, folyamatosan adagolva hozzá a maradék 100 g cukrot. Egy spatulával óvatosan kavarjuk össze a tojássárgás masszával. Osszuk 3 részre a tésztát. Az átszitált kakaót és 2 evőkanál tejet adjuk az első részhez. A második részbe keverjük bele a piros ételszínezéket. A harmadik marad simán. Egymás után kanalazzuk a tésztát váltakozva a már előkészített sütemény formában, ami lehet tortaforma, kuglóf forma, kisebb tepsi vagy egy kalácssütő forma is akár. Tegyük az előmelegített sütőbe és tűpróbáig süssük. Ez a sütőtől és a süteményformától is függ. Én kalácssütő formában 40 percig sütöttem.Ha kész, kicsit hűlni hagyjuk, és akár már langyosan is fogyasztható. Megszórhatjuk a tetejét porcukorral is, ha úgy szeretnénk.
Gál Hedvig receptje.