Tészta:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 8 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- csipet só
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 reszelt citrom héja
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál tejföl
Töltelék:
- 5 dkg mazsola
- 1 üveg őszibarack befőtt
- 5 dkg margarin
- 6 tojás
- 10 dkg cukor
- 30 dkg mák vagy dió
- 3-4 evőkanál zsemle morzsa
- 1 kiskanál fahéj
- 1 narancs héja
Hab:
- 4 tojás fehérje
- 2 kávés kanál citromlé
- 20 dkg cukor
A tészta hozzávalóiból ízesítőiből linzer tésztát készítünk. Egy 40 x 30 cm-es tepsibe beletesszük, én nem szoktam a zsíros tésztának kikenni. Elősütjük körülbelül 10 perc alatt, 180 °C-os sütőbe. Mikor kész, kivesszük és megszórjuk zsemlemorzsával. Erre tesszük a lecsepegtetett barack befőttet, amit előtte félbe darabolunk. A töltelékhez a tojásokat ketté választjuk és külön felverjük őket. Az egyik felét kemény habbá verjük a fele adag cukorral, és összeöntjük a sárgájával. Hozzáadjuk az ízesítőkkel elkevert darált diót és a langyosított margarint is óvatosan hozzákeverjük. Ismét betesszük a sütőbe és tűpróbáig sütjük. Ez körülbelül 10-15 perc, 180 °C-on. Amikor kész, kivesszük és a négy tojásfehérjéből, a cukorból, a citromléből, kemény habot készítünk a tetejére. Újra visszatesszük a sütőbe, még 8-10 percig, amíg a teteje színt kap.
Pünköstiné Éva receptje.