Alkalmi ihletésű, de mégis egyszerű édességet hoztam mára… Dolce vitaaaa! 🙂 Habcsók, csokikrém és linzer triumvirátusa. A linzer megpuhul a csokitól, a teteje pedig ropogós… hmmm…
Kb. 45 db habrózsa készül ebből a mennyiségből.
A habrózsához:
- 5 tojásfehérje
- 35 dkg porcukor
- 2 csapott evőkanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál vanília kivonat
- pár cseppnyi piros ételfesték (opcionális)
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 1 tojás
- csipet só
A csokikrémhez:
- 15 dkg csokoládé
- 6 evőkanál tejszín
- 2 dkg vaj
60°C-ra előmelegítjük a sütőt, valamint nagyobb sütőlemezekre sütésálló papírt vágunk. A porcukrot és a keményítőt átszitáljuk egy tálkába, összekeverjük, félretesszük. A tojásfehérjéket félkeményre habosítjuk, vanília kivonatottal ízesítjük, majd teljes keményedésig habosítjuk tovább, amihez kanalanként adagoljuk a keményítős porcukrot. Szép fényes masszát kell kapjunk.
Egy késhegynyi piros ételfestéket (Wilton – gél alapú ételfesték) kevertem örvényszerűen a masszához és óvatosan habzsákba töltöttem, kb. 5 cm átmérőjű rózsákat kanyarítva a sütőpapírozott tepsibe. A méret a linzer alap miatt fontos – persze csak körülbelülre, vonalzó azért nem kell… 😉 Sütőbe toljuk rózsa habcsókjainkat és az ajtót kitámasztva egy vékony fakanállal kb. 120 percig „szárítjuk” őket.
Eközben elkészítjük a linzertésztát, amit gyors mozdulatokkal összegyúrunk, becsomagoljuk és hűvös helyen pihentetjük.
A csokikrém jelen esetben egy „ganache krém”, amit végtelen egyszerű elkészíteni… Kis lábaskában tejszínt melegítünk és ebbe tördeljük a csokoládét, addig kavargatjuk, amíg az teljesen el nem olvad, végül a vajat is beleolvasztjuk. Forralni nem kell, csak olvasztani!!! Jól elkeverjük, hogy szép fényes, homogén legyen a csoki. Hűvös helyen hagyjuk megdermedni.
A linzertésztát enyhén lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtjuk és 5 cm átmérőjű köröket szúrunk belőle. Előmelegített 180°C-os sütőben 6-7 perc alatt világosra sütjük, majd rácsra téve hűtjük. Célszerű mindezeket a mozzanatokat előző nap elkészíteni, így másnap gyorsabb lesz az összeállítás menete.
A keményre száradt habcsókokat sütőpapíron hagyjuk kihűlni. A linzerkarikákra krémet kenünk és habrózsával koronázzuk… Sokáig elálló, mutatós sütemény kerekedik belőle. A csokikrémet zacskóba töltöttem, arra pici lyukat vágtam, így könnyebb és gyorsabb volt a töltése! Kötényeket felkötni! Alkotásra fel! 😉
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.