Piskóta:
- 6 tojás
- 12 dkg cukor
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg rizsliszt
- 1 kiskanál sütőpor
Krém:
- 15 dkg cukor
- 6 dl tej
- 1 kiskanál vaníliakivonat
- 2 tasak gluténmentes vaníliás pudingpor
- 20 dkg margarin vagy vaj
- csipet só
Díszítés:
- kb. 10 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- egész diószemek
A sütőt 200 °C ra előmelegítjük, egy 22 cm – es kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt helyezünk. A tojásokat fehéredésig keverjük a cukorral, majd óvatosan hozzáforgatjuk a sütőporos, rizslisztes diót. A masszát a formába simítjuk és kb 40 – 45 percig tűpróbáig sütjük, 15 perc elteltével lejjebb vesszük a hőfokot 170 °C – ra. / * a piskótát megsüthetjük külön – külön,3 lapból is
Ha a piskóta megsült kiborítjuk a formából, lehúzzuk róla a papírt és hagyjuk kihűlni, majd vízszintesen három lapba vágjuk.
A krémhez a cukrot sötétbarnára karamellizáljuk, majd hozzáöntünk 5 dl tejet és összeforraljuk. A pudingport simára keverjük a maradék tejjel, hozzáöntjük a karamellás tejhez és megfőzzük a pudingot, végül ízesítjük, egy csipet sóval és vaníliával.
Ha a puding teljesen kihűlt kihabosítjuk a puha margarinnal. A krém 2 / 3 – ával betöltjük a piskótalapokat, a maradékkal pedig bekenjük a torta tetejét és az oldalát. A torta oldalát darált dióval beszórjuk, majd 2 – 3 órára hűtőbe tesszük dermedni.
A díszítéshez a cukrot karamellizáljuk, majd a forró karamellbe gyors mozdulatokkal beleforgatjuk a diószemeket és sütőpapírra helyezzük őket dermedni, majd tetszés szerint elhelyezzük a torta tetején.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!