Tészta:
- 250 g porcukor
- 250 g finomliszt
- 250 g darált dió
- 250 g teavaj
- 1 csomag vaníliás cukor
A liszttel összemorzsolom a vajat, hozzáadom a porcukrot, a diót és a vaníliás cukrot. Meggyúrom, s elosztom 200 g-os részekre. Alufóliára ráborítok egy lapos tányért (kb. 26 cm), bejelölöm, mekkorára sodorjam a tésztát, hogy aránylag egyformák legyenek, majd alufóliástól ráteszem a tepsire, s előmelegített sütőben (nálam 200°C) sütöm kb. 8-10 percig. A tészták először felhólyagosodnak, majd amikor megsülnek és kihűlnek, kemény-szilárd lapokat kapunk. 5 lapot készítüek.
Csokilekvár:
- 1,5 dl víz
- 3 kávéskanál porcukor
- 3 kávéskanál darált kávé
- 3 kávéskanál kakaópor
Mindezt összekeverem, felteszem főni, majd amikor forr, leveszem a tűzről, és gyorsan belekeverek 3 tojássárgáját, ez szépen besűrűsíti. Hagyom hűlni.
- 7,5 dl tejszín (én Dr. Oetker tejszínport használok)
Az alsó lapot megkenem a csokilekvárral, majd tejszínhabot simítok rá. Ezt ismétlem minden tortalapnál. A tetejére rakom az utolsó lapot, amire csak porcukrot szitálok, s hogy ne legyen olyan sivár, egy szál virággal díszítem. Egy éjjelre berakom a hűtőbe, másnapra szépen megpuhul, és lehet szeletelni.
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.