A piskótához:
- 6 tojás
- 6 evőkanál porcukor
- 4 evőkanál liszt
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 2 evőkanál víz
- 3 evőkanál darált dió
- csipet só
A krémhez:
- 10 dkg étcsokoládé
- 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza
- 15 dkg vaj
- 2 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál rum
A tetejére:
- 10 dkg étcsokoládé
- 15 dkg vaj
- 1 evőkanál porcukor
A piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük a csipet sóval, majd hozzáadjuk a porcukor felét. A tojássárgáját kikavarjuk a 2 evőkanál hideg vízzel és a 3 evőkanál porcukorral, majd kanalanként beleforgatjuk a keményítővel elkevert lisztet és a tojáshabot. A piskótamassza felét megsütjük kisebb tepsiben (22 x 32 cm), ha kész megszórjuk porcukorral, és felgöngyöljük egy konyharuha segítségével. Ezután megsütjük a másik felét is a tésztának, de ebbe belekavarjuk a 3 evőkanál diót.
A krémhez gőz fölött felolvasztjuk a csokit, még melegen belekeverünk 5 dkg vajat. A gesztenyemasszát villával összetörjük, hozzáadjuk a rumot. A 10 dkg vajat kikavarjuk a 2 evőkanál porcukorral, majd felváltva, kanalanként hozzáadjuk a gesztenyét és a kihűlt csokit.
A bevonathoz gőz fölött felolvasztjuk az étcsokoládét, a még meleg masszába belekavarjuk a vajat és a porcukrot. A gesztenyekrémmel megtöltjük a két piskótát, a simát és a diósat is, a csokikrémmel bevonjuk, villával cifrázzuk és tejszínhab-rózsákkal meg félig csokiba mártott diógerezdekkel díszítjük. Hűtőben pihentetjük másnapig, de legalább 1 órát.
Nagyon finom, igazi ünnepi sütemény.
Porzsolt Évi receptje.