Mézes lap:
- 30 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 evőkanál méz
- 7 dkg vaj
- 2 tojás
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
Mákos piskóta:
- 15 dkg cukor
- 15 dkg liszt
- 6 tojás
- 3 evőkanál víz
- fél dl étolaj
- fél csomag sütőpor
- 10 dkg őröletlen mák
Krém:
- 3 tojássárgája
- 15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 7 dl tej
- 25 dkg margarin
- kevés lekvár
A tetejére:
- pirított mandulapehely
- 2 tojásfehérje
- 15 dkg cukor
A mézes laphoz a hozzávalókat összegyúrjuk, majd két részre osztjuk. Mindkét lapot kinyújtjuk, és 180°C-on 5-7 perc alatt világosra sütjük. Én a mézes lapokat amikor kisültek, azonnal lekentem egy kis baracklekvárral. A mákos laphoz a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, a vízzel és az olajjal, majd hozzáadjuk a mákot is. A tojásfehérjét habbá verjük és óvatosan a masszához keverjük, végül a sütőporos lisztet is hozzáadjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlapon 180°C-on kb. 20 percig sütjük.
A krémhez a tojássárgákat habosra keverjük a margarinnal. A pudingport a tejjel felfőzzük. Amikor már kihűlt, a tojásos margarinnal összekeverjük. Alulra kerül a mézes lap, rá a krém, arra pedig a mákos lap. Erre ismét a krém, majd a mézes lap. A tetejére a 2 tojásfehérjét gőz felett felvertem a cukorral, és a tészta tetejére simítottam. Szórtam rá pirított mandulaszirmokat is.
Nagyon finom!
Domján Mária receptje.