Mézes laphoz:
- 40 dkg finomliszt
- 10 dkg porcukor
- 1 evőkanál méz
- 10 dkg vaj
- 2 db tojás
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
Diós piskótához:
- 6 db tojás
- 15 dkg cukor
- 3 evőkanál víz
- 0.5 dl napraforgó olaj
- 15 dkg rétesliszt
- 0.5 csomag sütőpor
- 15 dkg darált dió
Krémhez:
- 3 db tojássárgája
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 10 dkg kristály cukor
- 7 dl tej
- 12 dkg porcukor
- 25 dkg margarin
A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A mézes lap hozzávalóiból közepesen lágy tésztát gyúrunk. Kétfelé vesszük, és egymás után 2 lapot sütünk egy 30 x 38 cm-es tepsi hátulján, egyenként 6-7 perc alatt. A diós piskótához a tojás sárgájákat habosra keverjük 10 dkg cukorral, vízzel, olajjal és a dióval. A fehérjét a maradék 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, és óvatosan belekeverjük a diós masszát, majd a sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral kibélelt tepsibe (amin a lapokat sütöttük) öntjük a masszát, és 180 °C-os sütőben 25 perc alatt készre sütjük a piskótát. Tűpróba! A krémhez a tojássárgájákat a 10 dkg kristálycukorral, tejjel és a pudingporral alaposan kikeverjük, majd folytonos kevergetés mellett sűrűre főzzük. A margarint kikeverjük a 12 dkg porcukorral, s ha kihűlt a krém, összedolgozzuk a kettőt. Az egyik mézes lapot tálcára tesszük, a krém felét rákenjük, erre jön a diós piskóta, amire a krém másik fele kerül. Végül a második mézes lappal befedjük. A tetejét porcukorral szórjuk meg.
Máté Karolina készítette el, Ligeti Károly receptje alapján.
A fenti receptet az elkészítő engedélyével töltöttük fel!