A lapokhoz:
- 45 dkg finomliszt
- 1 nagyobb teáskanál szódabikarbóna pici langyos tejben elkeverve
- 15 dkg porcukor
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 2 evőkanál méz
- 2 egész tojás
A piskótához:
- 6 tojás
- 30 dkg cukor
- 6 evőkanál víz
- 1 csipet só
- 20 dkg finomliszt
- 10 dkg durvára őrölt dió
- 1 csomag sütőpor
Krém:
- 3 tojás sárgája
- 3 csomag vanília pudingpor
- 9 dl tej
- 6 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
1. A piskóta elkészítése:
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, közben hozzáadjuk a vizet és a sót. Ha már habos akkor hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet és a diót. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is hozzáadjuk. Nagyméretű sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 °C-ra előmelegített sütőben, hőlég keverésen kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
2. A lapok elkészítése:
A lisztben elkeverjük a porcukrot, majd elmorzsoljuk benne a vajat.
Hozzáadjuk a tojást a mézet és a langyos tejben feloldott szódabikarbónát s sima tésztát gyúrunk. A tésztát megfelezzük és a tepsivel megegyező méretre nyújtjuk. A tepsi hátulján szilikonos sütőpapírra téve 180 °C-ra előmelegített sütőben hőlég keverésen kb 10-12 perc alatt megsütjük.
3. A krém elkészítése:
3 dl tejben elkeverjük a pudingporokat a cukrokkal és a tojások sárgájával.
Hozzáöntjük a többi tejet és folyamatos kevergetés mellett sűrűre főzzük.
Fedő alatt hagyjuk kihűlni. (Érdemes ezzel a művelettel kezdeni.)
A margarint a porcukorral habosra keverjük és a kihűlt pudinggal simára keverjük.
4. Összeállítás:
Az egyik lapra kenjük a krém felét majd rátesszük a piskótát. A piskótára kenjük a krém másik felét s rátesszük a másik lapot. A tetejét porcukorral megszórjuk. 2-3 óra alatt a hűtőben össze is áll.
Németh-Szőke Henrietta receptje.
Látogassátok meg Heni a konyhában oldalt , ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept, a szerző engedélyével került feltöltésre!