Tészta:
- 50 dkg liszt
- 2, 5 dkg friss élesztő
- 2 evőkanál porcukor
- 1 kiskanál só
- 1 tojássárgája
- 3 dkg olvasztott vaj
- kb 2, 5 – 3 dl langyos tej
Töltelék :
- 5 dkg lágy vaj
- 10 dkg barna cukor
- 2-3 teáskanál fahéj
Karamellás alma :
- 10 dkg cukor
- 5 dkg vaj
- csipet só
- kb 5 – 8 alma
Az élesztőt belemorzsoljuk 1 dl langyos tej és 1 tk cukor keverékébe, majd hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót és a porcukrot, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a vajat és a tojássárgáját. A tejet kis adagokban hozzáöntve közepesen lágy tésztává dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük. A meghámozott almákat kétfelé – vagy negyedekbe vágjuk, a magházukat eltávolítjuk. A cukrot egy nagyobb serpenyőben világosra karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat, a sót és az almát. Kb 5 percig rotyogtatjuk, közben átforgatjuk az almákat, hogy mindenhol befedje a karamell. Azután egy kivajazott kb 22 cm – es forma aljába kirakjuk az almákat a vágott felükkel felfelé és rácsurgatjuk a visszamaradt karamellt. A megkelt tésztát kétfelé osztjuk és mindkét részt kb 45 x 32 cm – es nagyságúra nyújtjuk, lekenjük vajjal, majd egyenletesen megszórjuk fahéjas cukorral. A tésztát 4 – 4 egyforma csíkra vágjuk ( így kapunk 8 db, 8 cm széles tésztacsíkot ) az első csíkot feltekerjük, majd a csigát rátesszük a második csík elejére és együtt feltekerjük. Így teszünk amíg elnem fogynak a tésztacsíkok, a végére egy nagy tekercset fogunk kapni és letakarva 30 percig pihentetjük, majd ráhelyezzük az almára. Kicsit ellapítjuk és 180 °C – on kb 40 – 45 percig sütjük. Ha a torta megsült, azonnal egy nagyobb tányérra borítjuk és hagyjuk kihűlni. Baloghné Kele Judit receptje. Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!