Kicsit időigényes a fondant készítése, de szerintem mindenképpen megéri a fáradtságot!
A tésztához:
- 3 tojássárgája
- 19 dkg cukor
- 0,75 dl étolaj
- 0,75 dl víz (meleg)
- 15 dkg liszt
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 3 tojásfehérje
A krémhez:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 7 dl tej
- 15 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
- 2 teáskanál vanília aroma
- 5 dkg vaj (a fondant alá)
- 5 dkg porcukor (a fondant alá)
A fondanthoz:
- 1 evőkanál zselatin
- 50 dkg porcukor (kb.)
- 6 evőkanál víz
- 1 evőkanál margarin
- 2 evőkanál méz
- 1 kávéskanál cukrozatlan kakaópor (a díszítéshez)
A tészta egy piskótához való mennyiség, de kettőt, vagyis duplán kell sütni belőle. A tésztához az első 4 anyagot jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral, szódabikarbónával, kakaóporral elkevert lisztet. Jól eldolgozzuk. Végül a 3 tojáshabbá vert fehérjét is óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt, 25 cm-es tortaformába öntjük. Előmelegített sütőbe tesszük. Először kissé magasabb hőfokon (220°C) sütjük, majd 10 perc után 190°C-ra mérsékeljük a hőt. Tűpróbáig sütjük. Ha kész, félretesszük hűlni.
Összeállítjuk a tortát. Mindkét piskótát 3-3 lapba vágjuk, és mindegyiket egyformán megkenjük a krémmel. Összeállítjuk, majd a tortánkat kívülről körben nagyon vékonyan átkenjük a vajkrémmel, amihez a vajat a porcukorral elkevertünk (azért, hogy a fondant ne csúszkáljon rajta).
Mikor nyújtható a fondantunk, mérjük le a tortánk magasságát kétszer, és az átmérőjét is, és ilyen nagyságú kört nyújtsunk. Nyújtófára feltekerve vonjuk be vele a sütinket. Simítsuk rá, és esetleg díszítsük kedvünk szerint. Tálalásig tegyük hűvösre. Szeleteljük jó éles, vizezett késsel.
A krémhez megfőzzük a pudingot. Porcukorral kikeverjük a lágy vajat, majd – a habverőt folyamatosan dolgoztatva – ebbe a vajkrémbe adagoljuk kanalanként a kihűlt pudingot. Vanília aromával ízesítjük. Hűtőben hűtjük.
A fondantot azzal kezdjük, hogy a porcukrot szitáljuk át minél finomabbra, őrölt porcukrot válasszunk. Kb. fél kilónyit tegyünk keverőtálba, csináljunk a közepére egy lyukat. A zselatint keverjük el a vízzel, vízgőz fölött melegítsük fel, mikor már jó forró, adjuk hozzá a margarint és a mézet, majd kavarjuk mindaddig, míg teljesen szétolvad benne. Öntsük a porcukorhoz, majd kanállal kavarjuk bele, adagoljuk közbe bele a porcukrot, mikor már nem tudjuk kanállal kavarni, akkor tegyük porcukorral meghintett munkalapra, és gyúrjunk bele annyi porcukrot még, hogy ne ragadjon már a munkalapra, sem a kezünkre. (Lehet, több porcukrot fog felvenni, legyen még előttünk, ha szükséges lenne.) Csomagoljuk be fóliába, tegyük zacskóba, majd hagyjuk, hogy pihenjen egy napot. Másnap, ha keménynek gondoljuk, gyúrjunk még bele margarint annyit, hogy nyújtható legyen. (A margarinozástól rugalmassá válik.) Díszítéshez csípjünk el belőle, és kakaóporral, margarinnal gyúrjuk össze.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Iluska receptje.