Tészta:
- 25 dkg sima liszt
- 25 dkg rétesliszt
- 25 dkg vaj (vagy 15 dkg vaj, 10 dkg zsír)
- 10 dkg porcukor
- 3 tojássárga
- 1 dl fehérbor
- 1 mokkáskanál sütópor
- csipet só
Almás töltelék:
- 80 dkg alma
- 2 evőkanál méz
- 1 citrom leve
- 1 mokkáskanál fahéj
- 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
Mákos töltelék:
- 20 dkg darált mák
- 10 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
- 1,5 dl fehérbor
Diós töltelék:
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 5 dkg mazsola
- 1,5 dl fehérbor
Valamint:
- 2,5 dl sűrű szilvalekvár
- 1 tojás
A tésztához a száraz anyagokat összevegyítjük. A hideg vajjal és a tojássárgákkal összemorzsoljuk (késes robotgéppel a legkönnyebb), majd a hideg borral gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
Az almát meghámozva lereszeljük és a levét kinyomkodjuk. A citromlével, mézzel, fűszerekkel és a borral megpároljuk. Ha így túl leves lenne, tegyünk hozzá 1-2 evőkanál zsemlemorzsát, vagy kekszmorzsát.
1,5 dl fehérbort lábasba öntünk, hozzáadjuk a mazsolát és a cukrot, majd addig melegítjük, míg a cukor felolvad. Ráöntjük a dióra és kihűtjük.
A mákkal ugyanígy járunk el.
A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk. Egy 25 x 35 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, vagy zsírozzuk, lisztezzük. Beleterítjük az egyik tésztalapot, megkenjük a lekvár felével, majd megkenjük a diós töltelékkel.Tészta következik, lekvár, mák, tészta, alma és végül a 4. tésztalappal befedjük. Villával megszurkáljuk, tojással lekenjük.
180 °C-ra előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük fel.
Pethes Judit receptje.