A tésztához:
- 1 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 1/2 dl fehérbor
- 2 tojássárgája
- 1 tojás a kenéshez
Az almatöltelékhez:
- 25 dkg alma reszelve
- 5 dkg durvára vágott dió
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg cukor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
A diótöltelékhez:
- 6 dkg cukor
- 10 dkg darált dió
- 1 mokkáskanál reszelt citromhéj
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 2 dkg mazsola
- 2 dkg kekszmorzsa
- 2 dkg méz
A máktöltelékhez:
- 6 dkg cukor
- 10 dkg mák
- 1 mokkáskanál fahéj
- 1 mokkáskanál citromhéj reszelve
- 2 dkg mazsola
- 2 dkg kekszmorzsa
- 2 dkg méz
A lekváros töltelékhez:
- szilvalekvár
A díszítéshez:
- fél diószemek karamellbe forgatva
Szükséges még:
- 1 db 20 × 30 cm-es tepsi
- sütőpapír
A tésztához az élesztőt feloldjuk kevés langyos vízben, de nem futtatjuk fel! A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt, a bort, a tojássárgáját, kevés sót, és jól kidolgozzuk. A tésztát 5 részre osztjuk és letakarva, hűtőben fél órát pihentetjük.
Az almatöltelékhez az almát meghámozzuk, lereszeljük, összekeverjük a dióval, mazsolával, a cukorral és az őrölt fahéjjal.
A diótöltelékhez felfőzzük a cukrot fél dl vízzel, amikor forr, a darált dióra öntjük, majd a reszelt citromhéjjal, őrölt fahéjjal, mazsolával, morzsával és mézzel elkeverjük. Ugyanígy készítjük el a máktölteléket is.
A tésztát 5 egyforma, tepsi nagyságú lapra nyújtjuk és az elsőt a tepsibe fektetjük. Rákenjük a diótölteléket, majd tésztalap, máktöltelék, újabb tésztalap, almatöltelék, tésztalap, szilvalekvár, és végül tésztalappal fedjük le. A tésztát a felvert tojással lekenjük és villával jól megszurkáljuk. 180°C-ra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!