- 50 dkg liszt
- 1 csipet só
- 6 dkg porcukor
- 6 dkg vaj (puha)
- 3-4 dkg élesztő
- 3 dl tej (most felvette, de a liszttől függ)
- 3 tojássárgája
- 2 evőkanál rum vagy citromlé (én most sütőrumot használtam)
Az élesztőt a fele tejjel, porcukorral felfuttatom (hagyom egy 15 percig), majd a többi anyag hozzáadásával inkább lágy tésztát dagasztok. Fontos, hogy az anyagok azonos hőmérsékletűek legyenek. Szobahőmérsékleten letakarva másfélszeresére kelesztem (kb. 1 óra), majd ujjnyi vastagra sodrom, kiszaggatom, közepét benyomom és a deszkán még 15-20 percig kelesztem.
Kb. két ujjnyi olajba (nem túl forró) a felső részével lefele beletesszük, fedő alatt kb. 1 percig sütjük, majd megfordítjuk és fedő nélkül készre sütjük. Vaníliás porcukorral meghintjük, fincsi házi lekvárral kínáljuk! 😉
Réti Andrásné Judit receptje.