- 70 dkg finomliszt
- 1 mokkáskanál só
- 5 evőkanál porcukor
- 1 egész tojás
- 3 tojássárgája
- 7 dkg olvasztott vaj
- 1/2 dl rum
- 3 dl tej
- 3,5 dkg friss élesztő
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 narancs héja reszelve
A sütéshez:
- olaj
A tálaláshoz:
- porcukor
- baracklekvár
1 dl langyos tejbe teszünk egy mokkáskanál cukrot, az élesztőt belemorzsoljuk, majd letakarva felfuttatjuk. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, a többi hozzávalókból a rumot, a reszelt narancshéjat, az egész tojást, a tojássárgákat, a sót és a porcukrot is hozzákeverjük, majd hozzáadjuk a megkelt kovászt is. Fokozatosan a melegített maradék tejjel jól kidagasztjuk, addig dagasztjuk, míg jó hólyagos tésztát kapunk. Utolján adjuk hozzá az olvasztott vajat vagy margarint. Addig dagasztjuk vele, míg szép hólyagos, fényes tésztát kapunk, és a keverőtáltól elválik a tészta. A tojások nagyságától és liszttő is függ a fánktésztánk, így ha igényel még egy kicsi tejet, akkor adjunk hozzá! Nálam a leírt mennyiségek jók voltak, pontosan így készítettem. A tésztát letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán kézzel, jó ujjnyi vastagra szétterítjük, vagy sodrófát használunk. Nagyobb fánkszaggatóval kiszúrjuk, mutatóujjunkkal a közepét benyomjuk, majd letakarva 15 percig meleg helyen pihentetjük. Nem túl forró olajban kisütjük. Először a felső felét tesszük a lábasba, a lisztezett része kerül felülre, majd fedő alatt sütjük kb. 1 percig (gyorsan sül), majd megfordítjuk, ezután fedő nélkül kb. 1 percig sütjük, szép világosra. Papírtörlőre szedjük. Vaníliás porcukorral megszórjuk, a kis mélyedésekbe baracklekvárt teszünk. Tálalhatjuk külön is a lekvárt hozzá.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!