A tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 2, 5 dl
- 2,8 %-os tej
- 2,5 dkg élesztő
- 1 evőkanál kristálycukor
- kis só
- 5 dkg vaj
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 7 dkg vaj
- 8-10 dkg kristálycukor
- 2 csapott teáskanál őrölt fahéj
Egy műanyag tálban a tejet, a vajat és a cukrot mikrohullámú sütőben felmelegítjük. Ezután egy villával simára keverjük, hogy a cukor feloldódjon. A lisztet, a sót, a tojást, a cukrot, majd az élesztőt egy tálba tesszük, és villával alaposan összekeverjük. Ezután fogunk egy fakanalat, és elkezdjük dagasztani, míg szép sima nem lesz, és kezd elválni az edény falától. Ezután meglisztezzük a tetejét, majd szobahőmérsékleten körülbelül egy órán át pihentetjük a tálban, egy konyharuhával letakarva. Lisztezett felületen 30 x 50 centiméteres téglalappá nyújtjuk, megkenjük az előzőleg felolvasztott vajjal, majd megszórjuk a fahéjjal összekevert cukorral. (Fontos: a vajból és a fahéjas cukorból is hagyjunk egy-egy evőkanálnyit, amit a tetejére teszünk később.) A téglalapot hat egyenlő csíkra vágjuk (a rövidebbik oldalánál), majd a csíkokat egymásra helyezzük. Így egy emeletes csíkot kapunk, amelyet további hat kockára vágunk. Ezeket a kockákat sütőpapírral bélelt, hosszúkás kenyérsütő formába sorakoztatjuk. Megkenjük a tetejét a maradék vajjal és meghintjük a maradék fahéjas cukorral. Letakarva újabb körülbelül 50-60 percet pihentetjük (ekkor már kitölti az egész 190 °C-os sütőbe tesszük (a sütő aljába mehet egy kis lábasba víz) és körülbelül 35-40 perc alatt készre sütjük.
Vankó Sándorné receptje.