Piskóta:
- 6 tojás
- 5 evőkanál víz
- 15 dkg cukor
- 15 dkg darált dió
- 15 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- csipet só
Krém:
- 5 tojás sárgája
- 6 evőkanál liszt
- 4 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg cukor
- csipet só
- 25 dkg margarin
Hab:
- 5 tojás fehérje
- 25 dkg porcukor
- csipet só
Tetejére:
- Csokis tortadara vagy reszelt csoki
A krémhez a tojássárgáját csomómentesre keverjük a liszttel, közben folyamatosan adagolva hozzá a tejet.
Beletesszük a vaníliás cukrot, egy picike sót és folyamatosan keverve sűrűre főzzük, majd kihűtjük.
A margarint habosra keverjük a cukorral. A kihűlt krémet gépi habverővel szép simára átkeverjük és hozzáadjuk a cukros margarint is. A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. Külön tálban habosra verjük a tojások sárgáját a cukorral, és a vízzel. Beleforgatjuk a liszttel és a sütőporral elkevert diót, végül a fehérjehabot is. 32 x 22-es, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített 180 °C-os sütőben tűpróbáig sütjük. Miután teljesen kihűlt a piskóta, egyenletesen elkenjük rajta a vaníliás krémet és a hűtőbe tesszük.
A krémből kimaradt tojások fehérjét elkeverjük a cukorral, és a sóval, majd vízgőz felett kemény habbá verjük.
Rásimítjuk a sütemény tetejére és visszatesszük a hűtőbe vagy hűvös helyre, hogy alaposan lehűljön. Tálalás előtt csokidarával megszórjuk a tetejét és meleg vízbe mártott késsel szeleteljük.
Vízgőz: egy fazékra ráhelyezünk egy habüstöt vagy egy tálat amiben verjük majd a fehérjét.Alulra, a fazékba annyi vizet öntünk, hogy a tál ne érjen bele.A fazékban enyhén forrjon a víz. Így verjük fel a habot.)
Németh-Szántó Kitti receptje. Kitti munkásságát aFavorEat
facebook oldalon követhetitek!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!