Már egyre több helyen árulnak epret ( igaz borsos még az ára ) és sikerült is nagyon zamatos, érett példányokat vennem. A tortához a lekvárt érdemes előző nap elkészíteni, hiszen így lesz ideje sűrűsödni. Az összeállítás pedig nagyon egyszerű, a végeredmény egy mutatós, könnyed ízvilágú tortácska.
Piskóta:
- 4 tojás
- 12 dkg cukor
- 3 evőkanál olaj
- 3 evőkanál víz
- 15 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
Töltelék:
- 50 dkg eper
- kb. 20 dkg cukor
- fél citrom leve
Díszítés:
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl tejszín
- 1 citrom reszelt héja + félnek a leve
- porcukor – ízlés szerint
- eperszemek
Az epret mossuk meg, kockázzuk fel, szórjuk hozzá a cukrot, facsarjuk rá a citrom levét és főzzük sűrűre, ha szükséges botmixerrel még pürésíthetjük.A sütőt melegítsük elő 190 °C-ra, egy gáztepsi ( 30 x 40 cm ) aljára borítsunk sütőpapírt. A tojást keverjük fehéredésig a cukorral, öntsük hozzá a vizet ill. az olajat, majd forgassuk hozzá a sütőporos lisztet és simítsuk egyenletesen a tepsibe. Süssük körülbelül 12 percig.A megsült piskótáról húzzuk le a sütőpapírt, hagyjuk kihűlni majd kenjük be az egész lapot a lekvárral. Hagyjuk körülbelül 15 percig így, majd a hosszabbik oldalát vágjuk 5 egyforma csíkra. Egy piskótacsíkot tekerjünk fel szorosan és helyezzük állítva egy tortatál vagy tányér közepére. A többi csíkot pedig a tekerjük egyesével a középen levő rolád köré úgy, hogy a végek illeszkedjenek egymással. A tejszínt verjük habbá a cukorral, ízesítsük, keverjük hozzá a krémsajtot és vonjuk be vele a tortát. Tetejét díszítsük eperszemekkel.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!