Piskóta:
- 3 tojásból hagyományos piskótát készítünk, az itt leírt módon.
Epres krém:
- 20 dkg eper
- 2 dl tejszín
- 10 dkg porcukor
- 10 g zselatin
- 1/2 dl víz
- 1 csomag vaníliás cukor
Bodzás krém:
- 1 dl bodzaszörp
- 2 dl tejszín
- 5 dkg vagy ízlés szerint porcukor
- 125 g joghurt
- 1/2 citrom leve és reszelt héja
- 10 g zselatin
- 1/2 dl víz
Eperzselé:
- 20 dkg eper
- cukor ízlés szerint (8-10 dkg)
- 1,5 dl víz
- 10 g zselatin
- 1/2 dl víz
Piskótát sütünk, egy 26 x 26 centiméteres tepsiben. Az epres krémhez a megtisztított epret összeturmixoljuk. A tejszínből a kétféle cukorral habot verünk, és az összeturmixolt eperrel összekeverjük. A zselatint előírás szerint feloldjuk, és az epreskrémhez adjuk. A kihűlt piskótalapot visszatesszük a tepsibe, rákenjük az epres habot és a hűtőbe tesszük dermedni. A bodzás krémhez a bodzaszörphöz hozzáadjuk a citrom levét és héját, majd a joghurttal elkeverjük. A tejszínt felverjük a porcukorral, és összekavarjuk a szörpös masszával. Az előírás szerint feloldott zselatint a krémhez kavarjuk és rákenjük a már megdermedt epres krémre. Visszatesszük a hűtőbe, és ha már megdermedt elkészítjük az eperzselét. A megtisztított, feldarabolt epret 8-10 dkg cukorral, 1,5 dl vízzel kb. 10 percig főzzük, majd pürésítjük. A zselatint keverjük össze a vízzel, ha megduzzadt mikróban melegítsük folyós állagúra és adjuk az eperpüréhez. Ha már langyosra hűlt óvatosan kanalazzuk a bodzáskrémre. Hagyjuk megdermedni és díszítsük kedvünk szerint.
Gál Hedvig receptje.
A fenti recept, a szerző engedélyével került feltöltésre!