Piskóta:
- 3 tojás
- 3 evőkanál cukor
- 3 evőkanál liszt
- csipet só
Mousse:
- 25-30 dkg eper
- kb 4 evőkanál cukor
- 3 dl tejszín (pl. Hulala )
- 1 tasak étkezési zselatin ( 15 g )
- 30 ml víz
- pár csepp citromlé
Továbbá:
- 1 csomag friss leveles tészta
- kb 15-20 dkg eperlekvár
A piskótához a sütőt 180 °C – ra melegítjük, egy kb 20 x 30 cm – es tepsibe sütőpapírt vágunk. A tojásokat a cukorral, sóval jó habosra, fehéredésig verjük, majd óvatos mozdulatokkal hozzáforgatjuk az átszitált lisztet. A masszát a tepsibe simítjuk és kb 15 perc alatt megsütjük. A leveles tésztát kitekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, majd egy pizzavágóval a rövidebbik oldal mentén kb 2 cm – es csíkokra vágjuk és 180 °C – on szép barnára megsütjük. A zselatint a vízben megduzzasztjuk, az epret botmixerrel pürésítjük, hozzákeverjük a cukrot, citromlét, majd egy lábasban kb 15 percig főzzük.
Az eperszószból kb 4 – 5 evőkanállal félreteszünk, a többihez még melegen hozzáadjuk a zselatint és oldódásig keverjük benne. A piskótáról lehúzzuk a papírt, sütőkeretet helyezünk köré és elkenjük rajta a félretett epreszószt. A tejszínt habbá verjük, majd laza mozdulatokkal hozzáforgatjuk a kihűlt zselatinos epret, ezután a hab felét elkenjük a piskótán, hézagosan kirakjuk a tetejét a fele leveles rúddal, majd rásimítjuk a megmaradt habot és erre ráhelyezzük a maradék rudakat. A lekvárt folyósra melegítjük vagy forró vízet keverünk hozzá ( ha szükséges szitán még átszűrjük ) ezután habzsákba szedjük és kitöltjük vele a leveles rudak közeit. Másnap szeleteljük.
Baloghné Kele Judit receptje.
Látogassátok meg Juditka konyháját, ahol sok-sok csodás recepteket találtok!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!