Tészta:
- 150 ml olaj
- 150 ml víz
- csipetnyi só
- csipetnyi cukor
- 150 g liszt
- 5 db „M”-es tojás
Gyümölcskrém hozzávalói:
- 450 g vegyes fagyasztott gyümölcs (málna, ribizli, szamóca, fekete szeder, meggy)
- 250 g friss eper
- 3 dl tej
- 60 g Dr.Oetker vanília ízű pudingpor
- 200-250 g cukor
- 3 csomag vaníliás cukor
- 250 g mascarpone
- kb. 150 ml Meggle cukrozott habtejszín felvert habja
- 500 ml Meggle cukrozott habtejszín.
- kb. 100 g étcsoki
- 2 evőkanál olaj a csokimázhoz
A krémünk elkészítésével kezdjük. A gyümölcsöket összeturmixoljuk, majd átpasszírozzuk. A passzírozás után 360 g gyümi maradt. Ehhez a mennyiséghez próbáltam kitalálni a többi összetevő arányait.
A pudingport kikeverjük körülbelül 1 dl tejjel és a cukrokkal csomómentesre. Hozzákeverjük a tűzre épphogy feltett passzírozott gyümölccsel és a többi tejjel és kézi habverővel addig keverjük, míg be nem sűrűsödik. Kihűtjük, majd robotgéppel szép simára keverjük a hozzáadott mascarponéval és visszatesszük a hűtőbe. Az égetett tészta készítése következik.
Egy nagyobb konzervdobozba vagy lábosba vizet engedünk, betesszük a sütő aljába (az égetett tészta imádja a párás közeget) a sütőt 200 °C-ra állítjuk, alsó-felső állásba tesszük.
A kiszemelt lábasba feltesszük az olajat (itt jegyezném meg, hogy már mindenféle zsiradékkal próbáltam az égetett tésztát, de valamiért olajjal még nem rontottam el) melegedni, majd hozzáöntjük a vizet, beleszórjuk a sót, cukrot és pezsgésig forraljuk. Ekkor mehet bele a liszt, melyet gyors mozdulatokkal elkeverünk a folyadékokkal. Addig keverjük, amíg a tészta el nem válik az edény falától.
Ekkor egy hőálló edénybe rakjuk és a robotgéppel kavargatva hűtjük. Amikor már nem túl meleg, hozzáadjuk egyenként az előre felütött tojásokat és jól kidolgozzuk a tésztát, végig a robotgéppel!
Akkor jó, ha a macerálás után az edényben kicsit elkezd szétterülni. Ha még túl masszív, tenni kell bele még egy tojást. Így lett 4 tojás helyett 5 tojás a tésztámban. Sütőpapírral kibélelünk egy sütőlemezt, a tésztamasszát habzsákba kanalazzuk, és kb. 4-5 cm. távolságra , kb. 10 cm-es csíkokat nyomunk a papírra és betesszük őket sülni. 20-25 percig 200 °C-on felhúzatjuk a fánkocskákat. Ez idő alatt TILOS kinyitni a sütő ajtaját. Ezután 150-160 °C-ra állítjuk a hőfokot, így még körülbelül 20-25 perc újra. Szárítjuk őket. Az utolsó 10 percben kitámasztjuk a sütőt, ilyenkor még kicsit csökkentem a hőmérsékletet kb. 140 °C-ra.
Amikor kivesszük őket, még azon melegen levágjuk a tetejüket, hogy a gőz távozhasson belőlük, össze ne essenek. Mekkora megkönnyebbülés volt látni, hogy üregesek az eklerek is. Felverjük kemény habbá a tejszínt. A hűtőből kivesszük a krémet, robotgéppel átkeverjük és a felvert habból annyit teszünk a krémbe, hogy lazább, könnyedebb legyen a gyümölcskrém. A többi habot majd a fánkba töltjük. A krémet a habbal is összedolgozzuk a robotgép legkisebb fokozatán.
Ezután megtöltjük a fánkokat krémmel, teszünk rá tejszínhabot, visszahelyezzük a tetejüket, majd gőz fölött felolvasztott csokikával díszítjük.
Bárdi Zsuzsanna receptje.
A fenti recept, a szerző engedélyével került feltöltésre!