Tészta:
- 60 dkg liszt
- 30 dkg porcukor
- 4 evőkanál holland kakaó
- 10 dkg vaj
- 2 tojás
- 2 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1,5-vagy 2 dl tej-kevesebbel kezdjünk
Krém:
- 4 csomag vanília ízű pudingpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 50 dkg cukor
- 50 dkg vaj, vagy magarin
- 1,2 l tej
Tetejére:
- 15 dkg cukor
- 15 dkg vagdalt dióbél
A liszthez hozzákeverjük a szódabikarbónát, hozzáadjuk a vajat, összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, tojásokat, a tejet fokozatosan, nem egyszerre öntjük hozzá, mert lehet nem szükséges mind (függ a tojások nagyságától és a liszt minőségétől) összegyúrjuk, könnyen nyújtható tésztát kell kapjunk. Négy egyenlő részre osztjuk, egyenként tepsi méretűre kinyújtjuk.
36×25 cm-es tepsiben, 180 °C-ra előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük.
A cukrot egy edényben szép világos színűre meg karamellizáljuk, levesszük a tűzről, óvatosan beleöntjük a tej felét, visszatesszük a tűzre és folytonosan kevergetjük, amíg a cukor teljesen feloldódik. A pudingokat a többi tejjel simára keverjük, majd hozzáöntjük a karamellás tejhez és sűrűre főzzük.
A vajat a vaníliás cukrokkal kikeverjük, majd apránként hozzákeverjük a kihűlt pudinghoz, addig keverjük, hogy jó habos krémet kapjunk.
Összeállítjuk a süteményt:
A krémet négy részre osztjuk, a negyedik lehet valamivel kevesebb, ez a sütemény tetejére kerül, amire jön a diós grillázs.
Betöltjük a lapokat:
Tálcára teszünk egy tésztalapot, egyenletesen megkenjük az egyik rész krémmel, így járunk el a többi lappal is.
A legfelső lapot megszórjuk dió-grillázzsal, majd a süteményt hideg helyre tesszük pár órára, de legjobb egy éjszakára, hogy a lapok kellően megpuhuljanak.
Tálalás előtt ízlés szerint felszeleteljük.
A grillázshoz a cukrot egy serpenyőben szép aranyszínűre megkaramellizáljuk, hozzáadjuk a darabolt diót, lazán összekeverjük. Nyújtó deszkára celofán papírt teszünk, kicsit megolajozzuk, arra kitesszük, kicsit elnyújtjuk, kihűlés után nyújtófával összetörjük és ráhintjük a tészta tetejére.
Czimmerman Jánosné receptje.