A lapokhoz:
- 32×37 cm-es tepsiben sütve: (2×)
- 3 tojás
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál víz
- 3 evőkanál púpozott rétesliszt
- 1 púpozott evőkanál finomliszt
- ½ kiskanál sütőpor
- 1 evőkanál olvasztott vaj
A krémhez:
- 3 egész tojás
- 15 dkg kristálycukor
- 10 dkg csokoládé
- 1 vaníliás cukor
- 3 evőkanál kakaópor
- 20 dkg vaj
A bevonathoz:
- 20 dkg kristálycukor
- 1 teáskanál vaj
- 5-6 csepp citromlé
A díszítéshez:
- a maradék krém
- 1 tubus csokoládés iróka Dr Oetcer
Piskóta készítés: A 3 tojást ketté választjuk. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a tojás sárgát, tovább keverjük a vízzel és a az olvasztott vajjal. A liszteket a sütőporral elvegyítjük és fakanállal bele forgatjuk a tojásos cukros alapba. Még egy ilyen adagot lekeverünk, míg az első lap sül. 180 °C-ra melegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 12-13 perc megsütjük. A papírt lehúzzuk róla. A piskótát a rövidebb oldalára merőlegesen 3 részre vágjuk. Így kapunk 6 lapot. Krém készítése:
Vizet felforralunk egy lábasban. Egy tálba bele ütjük a tojásokat, cukrokkal együtt vízgőz felett habosra keverjük, majd hozzáadjuk a csokoládét és a kakaóport is. Addig keverjük kézi mixerrel, míg jól besűrűsödik. A kihűtött krémhez hozzá keverjük a vajat, jól kihabosítjuk. Megtöltjük a lapokat, az oldalát is körbe bekenjük vele. Hűtőbe tesszük 4-5 órára vagy egy éjszakára és másnap bevonjuk a karamellel. Ehhez a kristálycukrot a vajjal pár csepp citromlével egy serpenyőben felolvasztjuk. Addig keverjük, míg szép aranybarna lesz. A kis tortánkat bevonjuk vele. Gyorsan elsimítjuk és még gyorsabban a szeleteket bejelöljük. Nagyon hamar megszilárdul, gyorsan kell ezt a műveletet elvégezni. A megmaradt krémmel feldíszítjük. A csokoládés írókát forró vízbe állítottam és kidíszítettem vele a tortát.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!