Tészta:
- 6 db tojássárgája
- 6 db tojásfehérje
- 120 g kristálycukor
- 120 g búzaliszt
- 1 csipet só
Krém:
- 6 db tojás (közepes, „M”-es méretű)
- 150 g porcukor
- 100 g étcsokoládé (53%-os)
- 200 g vaj
Máz:
- 150 g kristálycukor
- 5 g vaj
- 2 csepp ételecet (10%-os)
A piskóta készítést a papírformák kivágásával kezdjük. 5db, 26 cm átmérőjű kerek formát készítünk sütőpapírból. Ezt úgy a legegyszerűbb kivitelezni, hogy körberajzoljuk az ekkora átmérőjű tortaformánk alját, majd ollóval kivágjuk. Ezután elkészítjük a piskótát. Kettéválasztjuk a tojásokat, majd a fehérjét a sóval és a cukorral habbá verjük. A sárgákat lassú fordulaton hozzákeverjük a fehérjehabhoz. A lisztet átszitálva tesszük a tojásos keverékhez, és óvatosan fakanállal simára keverjük a piskótát. A 6 db sütőpapírt tepsire helyezzük, majd kanállal ráadagoljuk a tésztát és szépen elkenjük. 180 °C fokra előmelegített sütőben, kb 15 perc alatt világosra megsütjük. Ha megsültek a lapok, rájuk helyezünk egy 24 cm-es tortaformát, és azzal kiszúrjuk a tésztákat, így egyforma kerek piskótákat kapunk. A krémhez vízgőz fölött felolvasztjuk az étcsokoládét. A tojásokat a cukorral habosra verjük, majd az olvasztott csokoládéval összevegyítjük. A masszát addig keverjük – szintén vízgőz fölött -, amíg besűrűsödik. Ekkor félretesszük hűlni. Ha kihűlt hozzákeverjük a vajat is. Ezután egymásra rétegezzük a piskóta lapokat és a krémet, de egy lapot tegyünk félre, erre kerül majd a máz. A krémet se tegyük bele mindet, mert egy kevés kell majd a torta oldalára is. A majdnem kész tortát hűtőbe tesszük, míg elkészül a díszítés.
A mázhoz kis lángon, állandó keverés mellett felolvasztjuk a kristálycukrot, és addig keverjük, míg megbarnul. Csak világosbarna legyen, ne sötét! Cseppentünk bele pár csepp ecetet, és a legvégén hozzákeverjük a vajat is.
Ezután gyorsan rákenjük a félretett lapra, elsimítjuk, majd vajba mártott késsel bejelöljük a szeleteket. Mikor kissé meghűlt, eldaraboljuk a jelölések mentén.
Czine Zsuzsanna receptje.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!