kb. 60-65 db diócska lesz belőle
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 30 dkg hideg margarin (én vajjal gyúrtam; 1-2 dkg-mal kevesebbel is szuper lesz)
- 20 dkg porcukor (semmiképp ne kristály!)
- 20 dkg darált dió
- 2 vaníliás cukor
- 1 púpos evőkanál kakaópor
- 1 tojás
Krém:
- 2 egész tojás
- 20 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- zöld aroma (mandula vagy zöld dió)
A lisztben elmorzsoljuk a vajat, aztán összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Ha van időnk, érdemes ezután kicsit hűteni a tésztát, mert elég lágy, ha a kezünk melegétől megolvadt vaj visszakeményedik benne, sokkal könnyebb vele dolgozni. 1 kanál zsírt megolvasztunk, a formákat ezzel vékonyan kikenjük. Éppen csak béleljük mindegyiket egy meggyszemnyi tésztával (ha sokat teszünk, megsülve teljesen kitölti a formát, nem lesz hely a krémnek, igaz, van aki csak úgy szereti, ha krémmel vékonyan össze van ragasztva a két duci fél). Előmelegített sütőben sütjük 10-15 percig, még forrón kiborítjuk (én egy fémtálcához szoktam minden diócskaformát hozzáütögetni, így könnyen kijön 🙂 ) természetesen konyharuhával fogom meg őket vagy kanállal, elég érzékeny a kezem. A krémhez egy fazékba kevés vizet öntünk, kiválasztjuk a rajta stabilan álló tálat, abba ütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukor felét is. Amikor forr a víz, a tálat ráillesztjük és folyamatosan kevergetjük a bennevalókat, az egyszerre habosodik, melegszik, olvad a cukor. Amikor már nem érezzük a szemcséket és a krém láthatóan kezd a tál szélére rásülni, levesszük és gyakori kevergetés mellett hagyjuk kihűlni. Addig a cukor másik felével kihabosítjuk a vajat, majd a tojásos krémet és az aromát is beledolgozzuk (kézi mixerrel). A kihűlt diócskákat a krémmel megtöltjük, összeragasztjuk, porcukorban meghempergetjük.
Pappné Vajvoda Zita készítette el a Katarzis receptje alapján.
A fenti recept a szerző engedélyével került feltöltésre!