Diós lap (ebből a mennyiségből 3 db 30*40 cm-es lap lesz):
- 3 x 5 tojás
- 3 x 10 dkg porcukor
- 3 x 9 dkg liszt
- 3 x 7 dkg darált dió
- 3 x 0,5 zacskó sütőpor
- 3 x 3 evőkanál víz
Diós krém:
- 14 dkg liszt
- 9 dl tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 tojássárgája
- 27 dkg kristálycukor
- 25 dkg teavaj
- 25 dkg margarin
- 25 dkg darált dió
- 1 üveg rumaroma (elhagyható)
Tetejére:
- 10 dkg csoki (körülbelül)
- 1 evőkanál zsíros margarin (körülbelül)
- 1 evőkanál olaj
- kevés diós krém
A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.
5 tojást szétválasztunk. A sárgákat kikeverjük 10 dkg porcukorral és 3 evőkanál vízzel. A fehérjéket csipet sóval kemény habbá verjük. 7 dkg diót és 9 dkg lisztet elkeverünk fél zacskó sütőporral. A habhoz adjuk a sárgákat és a lisztes keveréket felváltva, óvatosan, figyelve arra, hogy ne törjük össze a habot! Jól elkeverjük.
Egy nagy gáztepsit sütőpapírral bélelünk, majd a masszát belesimítjuk és előmelegített sütőben kb 30-35 perc alatt készre sütjük (tűpróbát végezzünk!).
Ha megsült, akkor langyosra hűtjük, majd lehúzzuk róla a papírt.
A maradék alapanyagokból újabb két lapot sütünk.
A tej felét felforraljuk, majd hozzádjuk a cukrokat és addig keverjük, amíg elolvad. A maradék tejben elkeverjük csomómentesen a lisztet, majd a forró tejhez adjuk folyamatos keverés mellett. Sűrű krémmé főzzük, majd levesszük a tűzről és gyors mozdulatokkal belekeverjük a sárgákat (a forró krémben meg fognak főni!).
A krémet időnként megkevergetve kihűtjük. A margarint és a vajat alaposan kihabosítjuk, majd apránként a péphez adjuk, végül a diót keverjük el benne. Aki szerti tehet bele rumaromát is.
A lapokat betöltjük a krémmel, hagyva keveset a díszítéshez.
A mázhoz a csokit gőzfürdő felett felolvasztjuk a margarinnal és az olajjal, majd egyenletesen rásimítjuk a sütemény tetejére, majd hagyjuk megdermedni.
A maradék krémmel ízlés szerint díszítjük.
Esetleg úgy is lehet készíteni, hogy a krém alá barack lekvárt kenünk. Így is nagyon finom!
Császár Eta receptje az Eta hagyományos tortái oldalról.