A málnás tésztához:
- 150 ml málnás joghurt
- 150 ml étolaj
- 100 g fagyasztott, majd felolvasztott málna
- 200 g + 5 evőkanál finomliszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 140 g kristálycukor
- 2 nagy tojás
- jó minőségű rózsaszín ételszínezék
A csokoládés tésztához:
- 200 g finomliszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 140 g kristálycukor
- 3 evőkanál kakaópor
- 2 nagy tojás
- 150 ml natúr joghurt
- 150 ml étolaj
- 1/2 teáskanál vanília kivonat
A díszítéshez:
- 200 ml habtejszín
- 100 g magnélküli málnalekvár
- 100 g étcsokoládé durvára tördelve
Szükséges még:
- 22 cm-es kerek, magas falú tortaforma
- zsiradék a kikenéséhez
- sütőpapír
Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra (légkeveréses 160°C). Vajazzuk ki a tortaformát, és béleljük ki (az alját) sütőpapírral.
A málnás tészta elkészítéséhez turmixoljuk simára a joghurtot, az olajat és a málnát. Ezután szűrjük át a magoktól, és az így készült sima masszából mérjünk ki 3 dl-t, ennyire lesz szükségünk.
Innentől kezdve egyszerre készítjük tovább a kétféle tésztát.
Vegyünk két keverőtálat, és mindkettőbe tegyük bele a száraz hozzávalókat, plusz 1-1 csipet sót adjunk mindkettőhöz. Ezután mehetnek bele a tojások, a joghurt, az olaj és a vanília a csokoládéshoz. A málnáshoz a 3 dl epres keveréket adjuk hozzá.
Kézi mixerrel keverjük mindkettőt sima, csomómentes tésztává (gondosan elmosva a keverőfejeket közöttük). A málnásba gyors mozdulatokkal keverjük bele az ételszínezéket. (Sokat tegyetek bele, jóval többet mint én! Bátran színezzétek, mert a nyers tészta hiába szép, megsülve veszíteni fog a színéből. Eredetileg a kész sütemény csíkjainak határozottan rózsaszínnek kellene lenniük…)
Helyezzük el magunk előtt az előkészített tortaformát, a két oldalon pedig a kétféle tésztamasszát. A sütő is legyen forró immár. Használjunk 2 nagyobb kanalat a kétféle tészta adagolásához, ami ha kb. 1,5 dl-es, akkor lesz a legszebb a minta.
Tegyünk egy adagot a csokoládés tésztából pontosan a tortaforma közepére. Gyorsan merítsünk és csorgassunk egy ugyanakkora adagot ennek a közepébe a málnás tésztából. Ismételjük a felváltva történő adagolást szünet nélkül, mindig ugyanúgy középre, amíg el nem fogynak a masszák. Ha kész, tegyük azonnal a sütőbe.
Süssük kb. 1 órahosszáig (tűpróba!). Ha 45 perc után túlságosan elkezdene pirulni a teteje, sütőpapírral terítsük le. A teteje lehet, hogy meg fog repedezni, de ez nem baj. Hagyjuk a formában teljesen kihűlni.
A díszítéshez tegyük a tejszínt és a lekvárt egy kisebb lábasba, és kevergetve melegítsük egészen addig, amíg még éppen nem forr. Ekkor vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a tördelt étcsokoládét. Keverjük simára és hűtsük. Amikor eléggé besűrűsödik ahhoz, hogy kenhető legyen (egy kicsit hűtőbe tenni sem árt), díszítsük ki vele a süteményt.
Szabókiné Jung Andrea receptje.