A tésztához:
- 4 tojássárgája
- 10 dkg kristálycukor (4 evőkanál)
- 10 dkg rétesliszt (5 evőkanál)
- 1/2 csomag sütőpor
- 1 evőkanál tejpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 evőkanál víz
- 1 evőkanál olaj
A krémhez:
- 4 tojásfehérje
- 8 evőkanál cukor (ízlés szerint)
- 2 csomag csokoládés pudingpor
- 1 evőkanál kakaópor
- 5 dl tej
A tetejére:
- 2,5 dl tejszín (+1 csomag habfixáló, ha nem növényi tejszínt használunk)
- 2-3 teáskanál porcukor, ha cukrozatlan a tejszín
- reszelt étcsokoládé
- csokilapok, csokigolyók, gyümölcs
22 cm átmérőjű tortaforma szükséges az elkészítéséhez. A tésztához a tojások sárgáját kikeverjük a cukorral, a vízzel, hozzádolgozzuk az átszitált sütőporos, tejporos, vaníliás cukros lisztet, majd a végén az olajat (nem géppel dolgozom, ezt biztonsági okból keverem a végén bele). Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt (vajazott-lisztezett) tortaformában, kb. 170-180 °C-on sütjük 20 percig.
Amíg a tészta sül, készítsük el a krémet. A pudingporból, a cukor feléből, a kakaóból és a tejből készítsünk pudingot, és sűrítsük be. A tojások fehérjéből pici sóval és a cukor másik felével kemény habot verünk. Összekeverjük a még forró pudinggal, és a tészta tetejére simítjuk. Visszatesszük a sütőbe, 150°C-on 10–15 percig sütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, a kemény habbá vert tejszínt rásimítjuk a krémre – egy éjszakára hűtőbe tesszük –, majd reszelt étcsokoládéval, csokigolyókkal, gyümölccsel díszítjük.
Ünnepi alkalomra is készíthető, díszítés: ízlés szerint. (Saját variáció, hasonló jellegű, mint az Amerikai krémesem.)
Ferencz Terézia receptje.