Ez a nem mindennapi kis finomság úgy érzem, igényel némi kézügyességet, de azért bátran meg lehet vele próbálkozni. Nekem például a legelső nem sikerült, valószínűleg nem sütöttem meg eléggé, aztán volt amelyik meg icipicit túlpirult, így a mintája sem lett annyira látványos, szóval ki kell tapasztalni, hogy kinek-kinek a sütőjében hány percig ideális a sütés úgy, hogy tökéletes legyen a végeredmény. Egyébként nagyon finom, illatos, könnyű kis nasi! 😉
- 2 tojásfehérje
- 100 g kristálycukor
- 4 evőkanál liszt
- 80 g olvasztott vaj
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 teáskanál fahéj
10 db készülhet ebből a mennyiségből (nekem kevesebb lett, valószínűleg nagyobbra sikerültek). Az elkészítési ideje kb. 30 perc, és 10 × 4 percnyi sütést igényel. Melegítsük elő a sütőt 190°C-ra (légkeveréses 170°C). Vékonyan olajozzunk ki egy nagyméretű sütőlapot.
Verjük fel a tojásfehérjét olyannyira, amikor már lágyan megtartja a formáját. Ekkor kezdjük el fokozatosan hozzáadagolni a cukrot, miközben tovább verjük. Sima, fényes, sűrű habot kapunk. Szitáljuk bele a lisztet, majd óvatosan forgassuk össze. Adjuk hozzá az olvasztott vajat is, majd az így elkészült masszából vegyünk ki 3 evőkanálnyit és tegyük félre egy kisebb tálban (ez marad fehéren). Keverjük össze az átszitált kakaóport a fahéjjal, majd adjuk a nagyobb mennyiségű masszához.
Helyet hagyva a lemez széleitől, simítsunk néhány kanálnyit a kakaós masszából köralakban a sütőlapra. Készítsünk lapos kört, ebbe pedig kiskanállal húzzunk bele márványszerű mintákat a fehér tésztából.
Süssük 4-5 percig (nekem 9 kellett), amíg kellően megszilárdul. Ezután óvatosan válasszuk le a lapról, borítsuk le, majd finoman tekerjük egy nyújtófa köré (a mintás oldala legyen kívül!). Hagyjuk rajta mindaddig, amíg meg nem szilárdul. Ha hagytuk kicsit hűlni, csúsztassuk le óvatosan, és tegyük át rácsra teljesen kihűlni. Máris fogyasztható.
A receptötletet itt találtam, és nagyon örülök, hogy kipróbáltam. Sok sikert kívánok hozzá!
Szabókiné Jung Andrea készítette el.