Tészta:
- 18 dkg puha vaj
- 4 dkg porcukor
- 1 teáskanál vanília aroma
- 18 dkg finomliszt
- 4 dkg kukoricaliszt
- csipet só
Franciául ganache-nak nevezik ezt a tejszínes krémet:
- 10 dkg ét- vagy tejcsokoládé
- 1 evőkanál Holland kakaópor (opcionális)
- 6 evőkanál tejszín
A sütőt előmelegítjük 190°C-ra. Egy nagyobb tepsit sütőpapírral kibélelünk. A vajat a cukorral simára keverjük, vanília aromával ízesítjük. A kétféle lisztet elvegyítjük, és a vajas masszához kavarjuk vigyázva, hogy ne legyen csomós. A tésztát négyfelé vágjuk, és mindegyik halmocskából 6-6 kis gombócot formázunk (így lesz összesen 24 db belőle). Sütőpapírra sorakoztatva enyhén megnyomjuk, hogy ne guruljanak el, legyen pici „talpuk”. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Pár percig pihentetjük, majd rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A ganache krémhez egy kisebb nyeles lábasban tejszínt melegítünk, és hozzátördeljük a csokoládét. Amikor a csoki teljesen elolvadt, a kakaóport is belekeverjük. A tűzről levéve kihűtjük és hűtőbe tesszük pár órára, amíg a krém állaga vajszerű nem lesz.
A puffancsokat óvatosan félbevágjuk és a csokis krémmel töltjük. Nem muszáj félbevágni a tésztagolyót, akár 2 db-ot is összeragaszthatunk a fincsi ganache krémünkkel. Azonnal fogyasztható, de jól záródó dobozban hűtőben (a tejszín miatt) több napig is eltartható.
Nagyon-nagyon finom, ezért legközelebb minimum dupla adaggal indítunk! 🙂
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.