Az omlós tésztához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg lágy vaj vagy margarin
- 7-8 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 1 evőkanál rum
- 1 tojás
- 15 dkg darált dió
A töltelékhez és a díszítéshez:
- 20 dkg ribizli- vagy málnalekvár
- 1 evőkanál porcukor
Az omlós tésztához a felsorolt hozzávalókat gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és a hűtőszekrényben 1-2 órát pihentetjük. Sütőpapírral kibélelünk 3 nagy tepsit. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A tésztát lisztezett munkalapon 2 mm vastagra kinyújtjuk, 3 különböző méretű, de azonos rajzolatú csillagformával kiszúrjuk. A tepsikbe rakosgatjuk és 20 percre hidegre tesszük. (A leeső részeket összegyúrjuk, lehűtjük, újraformázzuk.) Középső bordamagasságon 15 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A lekvárt (ha magok vannak benne, szitakanálban áttörjük) mélyhűtőtasakba szedjük, amelynek egyik csücskét levágjuk. Egy-egy pöttyöt nyomunk a legnagyobb csillag közepére, ráhelyezzük a kisebb csillagot, majd ismét lekvár, végül a legkisebb csillag és egy pötty lekvár következik – a csillagokat mindig egy kicsit elfordítjuk. Hagyjuk megszikkadni a lekvárt, végül meghintjük a piramisok tetejét porcukorral.
Sütőpapírral rétegezve, jól záródó fém- vagy műanyag dobozban 3-4 hétig eltartható.
Vass Lászlóné receptje
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!