- 1 tojás
- 7 dkg zsír
- 1/2 csomag sütőpor
- 7 dkg porcukor
- 20 dkg liszt
- 1 dl tejföl
- 1 citrom reszelt héja
A tészta hozzávalóiból tésztát gyúrunk, apránként adjuk hozzá a tejfölt. Rugalmas, könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk. 2 cipóra osztjuk. 25 × 39 cm-esre nyújtjuk, sütőpapírral fedett tepsiben mindkét lapot megsütjük egymás után. Világosra sütjük, kb. 10-12 perc alatt megsül 180°C-on. Ha kész félretesszük hűlni.
Piskótatekercs:
- 6 tojás
- 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál cukor
- 1 teáskanál sütőpor
- lekvár
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, majd kanalanként hozzáadjuk a sárgákkal kikevert cukrot. Végül kanalanként belekeverjük a lisztet és a sütőport. Sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük. 180°C-ra előmelegített sütőben megsütjük. Ha megsült, kiborítjuk egy nedves konyharuhára, felcsavarjuk, kicsit állni hagyjuk. Ha kihűlt, megkenjük a lekvárral, felcsavarjuk és 15 tekercsre szeleteljük.
Krém:
- 4 dl tej
- 4 evőkanál liszt
- 15 dkg cukor
- 25 dkg margarin
- 1 citrom reszelt héja
- 2 citrom leve
- 2,5 dl cukrozott habtejszín
A krémhez a lisztet a tejjel és a cukorral simára keverjük, majd sűrű péppé főzzük és kihűtjük. A kihűlt főzött krémhez hozzákeverjük a könnyű habosra kevert szoba hőmérsékletű margarint, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, együtt jól kihabosítjuk, majd óvatosan beleforgatjuk a felvert tejszínhabot.
Összeállítás:
- tésztalap
- krém
- szeletelt piskótatekercsek ráfektetve
- krém
- tésztalap
Az összeállítás után hideg helyen állni hagyjuk, másnap szeleteljük. Porcukorral meghintve tálaljuk, de aki szeretné, citrommázzal is díszítheti.
Szabókiné Jung Andrea receptje.