A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 16 dkg margarin
- 16 dkg porcukor
- 5 tojássárgája
- fél csomag sütőpor
- kevés tej
A mákos töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 20 dkg porcukor
- 1 citrom
- 5 tojásfehérje
A mázhoz:
- 10 dkg porcukor
- 3 evőkanál kakaópor
- 10 dkg margarin
- 2 evőkanál víz
A tésztalap lekenéséhez:
- meggyízű, vagy más pikáns lekvár
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, ha nem állna össze, akkor egy kis tejet adjunk hozzá. A tésztát 3 részre osztjuk, hideg helyen pihentetjük. Az első rész tésztát tepsinagyságúra sodorjuk (25 × 39 cm), majd a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. Villával megszurkáljuk és megkenjük lekvárral. A második részből rudakat sodrunk, majd sorban lerakjuk a tésztalapon. A töltelékhez a tojásfehérjéket kemény habbá verjük a porcukorral. Beletesszük a mákot, a citrom levét és reszelt héját. A mákos masszát elsimítjuk a rudak tetején, majd befedjük a maradék tésztalappal. 180°C-os sütőben világosra sütjük. A mázhoz a hozzávalókat összekeverjük, majd összeforraljuk lassú tűzön. A kihűlt süteményre öntjük. Szép, fényes lesz.
Vass Lászlóné receptje.
Edit szeretettel vár Benneteket desszertek és házias ételek receptjeivel a Konyhamánia Edit módra oldalon!