Piskótatekercs:
- 6 tojás
- 6 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 evőkanál átszitált liszt
- 1 kiskanál szódabikarbóna
- 1 citrom reszelt héja
- 1 evőkanál vanília aroma
- sárgabaracklekvár
Krém:
- 2,5 evőkanál zselatin
- 2,5 dl fehérbor
- 10 dkg cukor
- egy citrom leve
- csipet só
- 5 dl tejszín
- 10 dkg friss idénygyümölcs, de lehet fagyasztott, házi befőtt vagy konzerv is
Egy nagy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral. A lisztet átszitáljuk, és belereszeljük a citromhéjat, belekeverjük a szódabikarbónát. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy nagyobb, a sárgáját egy kisebb tálba tesszük. A sárgáját a vaníliás cukorral és 3 evőkanál cukorral addig keverjük, amíg el nem kezd fehéredni (1-2 perc). A fehérjét csipet sóval elkezdjük verni, amikor kezd jó lenni a hab, hozzáadjuk a maradék cukrot, és készre verjük. Ebből a kész tojásfehérje habból kiveszünk, és hozzákeverünk 2 evőkanállal a tojássárgájás masszához, majd ezt az egészet beleöntjük a tojásfehérje habba, és fakanál segítségével, az aromával, és a liszttel együtt óvatosan belekeverjük. Belekenjük a sütőpapírozott tepsibe, és sütjük. Ha kivettük a sütőből, nagy tiszta, enyhén belisztezett konyharuhára borítjuk, azonnal lehúzzuk róla a papírt, és szorosan feltekerjük. Ha kihűlt megkenjük sárgabaracklekvárral, visszatekerjük, és felszeleteljük.
Kibélelünk vele egy kerekded mély tálat.
A krémhez a bort, cukrot, citromhéjat, zselatint, sót felfőzzük, de nem forraljuk. Majd félre rakjuk hűlni. Ha már majdnem teljesen kihűlt a tejszínt kemény habbá verjük. Kiveszünk belőle 2-3 evőkanállal. Ezzel fogjuk majd körbe nyomni díszítésképpen az aljánál.
A gyümölcsöket megmossuk, a nagyobbakat apróra vágjuk pl.: barack, eper, banán, narancs…, de lehet bele tenni málnát, ribizlit is pl.. Hozzáöntjük a tejszínhabhoz a boros zselatint, a gyümölcsöket, és összekeverjük. Ne féljünk, ha összetörik a hab, ilyennek kell lennie. A piskótatekerccsel kibélelt formába beleöntjük a krémet, a tetejét is megrakjuk piskóta tekerccsel, ez lesz az alja! Folpackkal szorosan lefedjük, és a hűtőbe rakjuk. Tálaláskor kiborítjuk a formából, és a félretett tejszínhabbal körbe nyomjuk.
Valódi királyi csemege!
Kátai Katalin receptje.