Tészta:
- 125 g vaj vagy margarin
- 75 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- 25 dkg liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 10 dkg kétszersült
- 125 g őrölt mogyoró vagy dió
- 2 teáskanál fahéj
- 1 kg gyümölcs (szilva, meggy, cseresznye, málna, szeder, fekete ribizli stb.), főleg édesebb-savanykásabb gyümölcsök vegyesen, így a legfinomabb
Krém:
- 3 tojás
- 2 dl tejföl
- 125 g cukor
- 1 púpozott teáskanál fahéj
Krémesre keverjük a zsiradékot a cukorral, a vaníliás cukorral és a tojással. Lisztet, sütőport belekeverjük. Egy órán át pihentetjük hidegben. A kétszersültet nyújtófával egy nagy darab pergamenpapírra összetörjük. (Én mozsárban töröm össze lazán.) Mogyoróval és fahéjjal összekeverjük. A megmosott, kimagozott, esetleg felkockázott gyümölcsöket félretesszük.
A tésztát kerek lapra kinyújtjuk, rátesszük a kizsírozott, lisztezett tortaformára úgy, hogy pereme is legyen. Rászórjuk a kétszersült és mogyoró keverék egy részét, utána szétterítjük rajta a gyümölcsöket. 180°C-on előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. Utána: tojás, tejföl, cukor, fahéj és a maradék morzsa kikeverve, rásimítjuk, és még 30 percig aranybarnára átsütjük.
A világ legfinomabb gyümölcstortája! 🙂
Vida Andi receptje.