Tészta hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 12 dkg margarin, vagy vaj
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 tojássárgája
- 1 csipet só
- 2-3 evőkanál tejföl
Krém hozzávalók:
- 3 dl tej
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 2 evőkanál liszt
- 2 dkg margarin/vaj
- 5 dkg reszelt sajt +8 dkg az összeállításhoz
Tészta elkészítés:
A lisztet a sóval, szódabikarbónával összekeverjük, majd összemorzsoljuk a margarinnal, vagy a vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt és közepes keménységű tésztává gyúrjuk. Kinyújtjuk körülbelül 4 mm vastagra, és kicsi 4-5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Ebből az adagból körülbelül 45-50 db lesz. Egy 35 x 40 cm-es tepsibe rakjuk, lekenjük tojássárgával (ez el is maradhat) és 175 °C-on szép pirosra sütjük.
Krém elkészítés:
A lisztet a tojással, sóval, a tej felével, csomómentesre keverjük, a tej másik felét feltesszük főni, ha kezd forrni beleöntjük a lisztes keveréket( gyorsan kell dolgozni vele, hogy le ne égjen, vegyük takarékra a gázt). Addig főzzük, amíg pötyögni nem kezd. Levesszük a tűzről, a reszelt sajtot hozzáadjuk, ha kihűlt a margarinnal habosra keverjük.
Összeállítás:
A pogácsákat kettévágjuk, mind a két felét megkenjük krémmel, majd egy csipet reszelt sajtot teszünk a két lap közé.
Vinczéné Kata receptje.