Sokféle hókifli receptet kipróbáltam már, de valahogy még mindig ez a változat a „befutó”. A régi, sokszor hallott sztori, hogy a nagymami megsárgult receptjei közül került elő… és valóban. Tudtak valamit a régi öregek! 🙂 A töltelék nem adott, választható ízlés szerint. Most én mákosat és mogyorósat készítettem. Kb. 80 db kis kifli lesz ebből a mennyiségből.
A tésztához:
- 20 dkg zsír
- 1-1,5 dl tejföl
- 1 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg porcukor
- kb. 50 dkg liszt
A töltelékhez:
- 10 dkg mák vagy mogyoró (dió, mandula…)
- 10 dkg porcukor
- 0,5 dl tej
- citromhéj
- rum
- baracklekvár
A hempergetéshez:
- 15 dkg porcukor
Az adott hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk. (Először a száraz összetevőket alaposan elkeverjük egy tálban, majd a nedves hozzávalókat tesszük bele.) Cipóvá formáljuk, befóliázzuk és hűtőben pihentetjük legalább egy órát. (Még szerencsésebb, ha előző este begyúrjuk.)
Elkészítjük a tölteléket. Én most kétfélét csináltam, így a hozzávalók arányai értelemszerűen megfeleződtek töltelékenként. A mákot vagy durvára őrölt mogyorót lábosba tesszük, porcukorral, rummal, citromhéjjal, 1 evőkanál lekvárral ízesítve elkeverjük, hozzáöntjük a tejet, és kis lángon főzni kezdjük. Amikor már felforrósodott, levesszük a tűzről és fedővel letakarva hagyjuk gőz alatt párolódni. (Vigyázzunk, mert könnyen lekap a tűzön!)
A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. Tésztánkat előzőleg kivesszük, hogy szobahőn kissé megpuhuljon, majd lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújtjuk. 6 cm-es pogácsaszaggatóval köröket szúrunk és ízlés szerinti mennyiséggel töltjük. Félbehajtjuk, vigyázva, hogy a töltelék ki ne jöjjön, majd ujjunkkal összenyomkodjuk a tészta széleit. Sütőpapíros tepsibe téve 12 perc alatt világosra sütjük. Ne barnuljon meg a tésztánk, mert kiszárad a sütemény! Még forrón porcukorba hempergetjük és nyitott fémdobozba téve lehűtjük.
Abban az esetben, ha van esélyük a kis kifliknek, hosszú ideig tárolhatók dobozba zárva. Nálunk ez a lehetőség kizárva, maximum két nap az „eltarthatóság”, ugyanis nagy kedvenc bármilyen ízben! 🙂
Varga Anikó receptje az OlajBogyó receptes oldalról.
Tarnainé Zsóka mondta
Elkészítettem, zsír helyett 20 dkg vajjal. Valami isteni finom sütemény. Köszönöm a receptet ! 😀