- 6,5 dl tej
- 1 vaníliarúd, esetleg vanília aroma
- 4 tojássárgája
- 10 dkg cukor
- 25 dkg étcsokoládé darabokra törve
A tejet a vaníliarúddal felmelegítjük, és még mielőtt felforrna, a tűzről levesszük és félrerakjuk. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük. Folyamatos keverés közben a tejet fokozatosan a cukros tojásba öntjük, és egy hőálló tálba vagy habüstbe átöntjük. A tálat lassan forró vízgőz fölé állítjuk, és a csokit belerakjuk. Addig keverjük, amíg a csokoládé felolvad, majd a lángot erősebb fokozatra állítjuk, és addig forraljuk, amíg a krém be nem sűrűsödik. Hűlni hagyjuk, időnként megkeverjük, hogy a teteje ne kérgesedjen meg.
Amikor a krém kihűlt, fagylaltgépben megfagyasztjuk a használati utasítás szerint. Ha nincs fagyigépünk, akkor a masszát fagyálló edénybe töltjük, és kb. 3 órahosszat a fagyasztóba rakjuk. Amikor megfagyott, akkor kivesszük, több darabra vágjuk, és konyhai robotgéppel összetörjük, majd újra a fagyasztóba tesszük. Sima, krémes fagylaltot kapunk, ha ezt a műveletet 2-3 alkalommal megismételjük.
Tálaláskor a fagylaltból fagylaltoskanállal gömböket kanyarítunk, és desszertes kelyhekbe halmozzuk, ostyarudat szúrhatunk bele és tejszínhabbal, valamint gyümölccsel kínálhatjuk.
Sándor Andrea receptje a Receptnaplójából.