Nagyon fontos, hogy a gombóchoz csak „régi”, vagyis előző évi krumplit használjunk, majd új krumpli nem alkalmas ehhez az ételhez.
- 1 kg burgonya
- 2 tojás
- 1 csapott evőkanál só
- 1 dl olaj
- liszt
- baracklekvár
- olaj
- zsemlemorzsa
- fahéj
- porcukor
1 kg kockára vágott krumplit puhára főzünk, összetörjük és kihűtjük, majd egy nagyobb tálba borítjuk. Hozzáadunk 2 tojást, 1 csapott evőkanál sót, 1 dl olajat és annyi lisztet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
A tálban összedolgozzuk az alapanyagokat és a tésztát egy lisztezett gyúródeszkára tesszük.
Kisujjnyi vastagra nyúltjuk, majd 4 x 4 négyzet alakú kockát vágunk belőle. A leeső részekből nudlikat sodrunk.
Ebből a mennyiségből 16 db gombóc lesz, ezért 16 db dió nagyságú, egyforma méretű, jó érett sárgabarackot vegyünk. A barackokat megmossuk és egy éles kis késsel kettévágjuk úgy, hogy a „hegyes” részen egyben maradjon. Kifordítjuk belőle a magot és helyére 1-1 kávéskanál baracklekvárt teszünk.
A lekváros barackokat a közepére helyezzük, a négyzeteket átlósan összecsípjük, a nyílásokat is összenyomkodjuk és a tenyerünk alatt a deszkán görgetve szép gömböket, gombócokat formálunk belőlük.
Jó nagy fazék vizet felfőzünk, sózzuk és olajat öntünk bele, majd egyenként belehelyezzük a gombócokat. 2-3 perc forralás után óvatosan megkeverjük, nehogy leragadjanak a fazék aljára. Ha feljöttek a víz tetejére, még 4-5 percig főzzük, majd szűrőlapáttal egy olyan tálba szedjük ki, amiben elférnek úgy, hogy ne kelljen egymásra rakni. A vízben kifőzzük a nudlikat is.
Bő olajban szép piros zsemlemorzsát pirítunk, egyenként beleforgatjuk a gombócokat, majd a megmaradtba a nudlit.
Fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.
Bodnár Éva receptje az Házias ízek Éva konyhájából oldalról.