A tésztához:
- 1 tojás
- 20 dkg cukor
- 5 dkg margarin
- 2 evőkanál tej
- 2 evőkanál méz
A megkenéshez:
- savanykás lekvár (piros ribizli)
A krémhez:
- 2 dl tej
- 1 evőkanál gríz
- 15 dkg vaj
- 2 evőkanál kakaó
- 20 dkg porcukor
A tészta hozzávalóit gőz fölött jól átmelegíted, összekevered, majd hozzákeversz 45 dkg lisztet és 1 csomag sütőport. Az így elkészült tésztából négy egyforma cipót készítesz, kinyújtod kb. 2 mm vastag lappá, s egy zsírozott lisztezett tepsiben kisütöd egyenként a lapokat. A krémhez a két deci tejben megfőzöd az evőkanálnyi grízt, majd hozzákevered a vajat és a kakaót. Kell még savanykás lekvár (a legjobb a piros ribizli).
Összeállítás:
Az elkészült és kihűlt lapokból egyet megkensz a krémmel, rárakod a következő lapot, azt megkened lekvárral, újabb lap, krém, még egy lap, s annak a tetejét megszórod porcukorral. Ezt az egészet pihentetni kell egy napig, amíg a tésztája megpuhul.
Egy 33 cm széles és kb. 45-50 cm-es tepsiben (1 cm magas a széle, ennek a hátlapján sül a tészta) a fenti adag másfélszeresét kell elkészíteni.
Valicsek László receptje.