Tortalap:
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 17,5 dkg liszt (ebből 2 evőkanálnyi kakaópor volt)
- 0,75 dl tej
- 0,75 dl olaj
- 1/2 csomag sütőpor
- 4 dkg cukor a tojáshabhoz – ezt a mennyiséget háromszor vesszük, mert 3 lapot sütünk belőle 25 cm-es tortaformában
Krém:
- 250 ml puha margarin vagy vaj
- 1 csomag vaníliás cukor vagy citromlé, stb. attól függően, hogy milyen tortát díszítünk
- 3-5 evőkanál tejszín
- 50 dkg porcukor
Fondant:
- 1 evőkanál zselatin
- 6 evőkanál víz (70 ml)
- 1 evőkanál margarin
- 2 evőkanál méz
- porcukor – amennyit felvesz, és kb. 2 evőkanál étkezési keményítőpor
A tortalapokhoz a cukrot kimérjük, keverőtálba tesszük, ráöntjük a tejet és az olajat. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a cukros tejes tálba tesszük, a fehérjéket másik keverőtálba tesszük, és felverjük. A kakaót összekeverjük a liszttel és a sütőporral. A tojáshabot felverjük, mikor már elég kemény, hozzáadjuk a 4 dkg cukrot, és ezzel együtt kemény habbá verjük. Az olajat, cukrot, tejet, tojássárgát szintén kicsit elkeverjük, majd hozzáadjuk a kakaós lisztet, ezzel jól kidolgozzuk, majd beleforgatjuk a habot is. Egy 25 cm-es tortaforma alját kibélelünk sütőpapírral, oldalát lekenjük zsírral, és 175°C-os sütőbe toljuk, majd kb. 25-30 percet sütjük. 3 db ugyanilyen kakaós lapot sütünk.
A krémhez az alapanyagokból mixerrel folyamatos keveréssel sűrű krémet keverünk, és ha szükséges, adunk hozzá még folyadékot, hogy könnyebben lehessen kenni. Legalább 10 percig kell a mixerrel keverni. Ha a tortát bevontuk és néhány órát szobahőmérsékleten hagyjuk, akkor a külső felülete megszilárdul.
Mikor a fondanthoz a zselatint felolvasztottuk a vízben vízgőz felett, és beletettük a mézet, valamint a margarint, beleöntjük az átszitált, kb. 50 dkg porcukrot. Eleinte nagyon ragad, ilyenkor margarinos kézzel gyúrjuk. Az eredmény egy rugalmas, gyurmaszerű massza. Ezt a masszát pihentetjük szobahőmérsékleten, akár egy napig is. Másnap étkezési keményítőt terítünk vékonyan a deszkára, így nyújtjuk megfelelő nagyságúra, majd óvatosan átemeljük a tortára. A díszítés mindenkinek az ízlése szerint történik, attól függően, hogy milyen alkalomra készíti.
Nagyné Tóth Ildikó receptje.